Cum puteți reveni la muncă după o lungă întrerupere de carieră

Dacă a trebuit să vă părăsiți locul de muncă pentru a avea grijă de un membru al familiei, ați fost în concediu parental sau ați fost în concediu sabatic, revenirea la muncă după o lungă întrerupere de carieră poate fi descurajantă. Iată câteva sfaturi care vă ajută să reveniți în câmpul muncii.

Aflați ce schimbări s-au produs în domeniu

Fiecare sector se schimbă în timp, unele mai mult decât altele. Este important să citiți câte ceva despre schimbările care au avut loc în domeniu în timpul întreruperii de carieră. Vă puteți informa, de exemplu, prin site-urile web specifice sectorului și canalele de comunicare socială. Nu vă fie teamă să intrați pe rețele și forumuri specifice sectorului și să vă consultați cu oameni din domeniu.

Actualizați-vă competențele

De când v-ați întrerupt cariera, s-ar putea să se caute mai mult alte tipuri de competențe. Sau poate trebuie să vă împrospătați competențele profesionale pentru că nu le-ați folosit de mai mult timp. Indiferent de motiv, faceți un efort și practicați sau reîmprospătați-vă competențele profesionale. De exemplu, puteți face un curs de perfecționare online sau în comunitatea locală.

Actualizați-vă CV-ul

Acum că doriți să reveniți pe piața muncii, trebuie să vă actualizați CV-ul și profilul LinkedIn (dacă îl aveți). Nu uitați să menționați toate competențele relevante și experiența profesională și să eliminați tot ce nu este relevant pentru tipul de locuri de muncă pentru care veți candida. Nu vă fie teamă că întreruperea de carieră este vizibilă. Puteți adăuga o explicație (foarte scurtă) în CV-ul dumneavoastră.

Contactați un consilier EURES

EURES oferă o bogată bază de date de oferte de muncă pentru a vă ajuta în căutarea unui loc de muncă. Puteți contacta un consilier EURES din țara dumneavoastră pentru a afla cum vă poate ajuta EURES să vă redactați CV-ul și să găsiți un loc de muncă. Portalul EURES, care are peste 3 milioane de locuri de muncă vacante, este locul ideal pentru revenirea pe piața muncii!

Apelați la rețele

Dacă, înainte de întreruperea carierei, ați făcut parte dintr-o rețea profesională activă, acum este momentul să profitați de ea. Nu se știe niciodată de unde apare o ocazie de loc de muncă. În cel mai rău caz, puteți primi niște sfaturi de la persoane din domeniu.

Reflectați asupra întreruperii de carieră

Doar pentru că nu ați fost angajat de mai mult timp nu înseamnă că nu ați dobândit noi competențe. Gândiți-vă la competențele și experiența pe care le-ați dobândit în timpul întreruperii carierei – mai ales competențele non-tehnice, de exemplu reziliența și flexibilitatea.

Gândiți-vă cum puteți transforma golul din parcursul dumneavoastră profesional într-un punct forte. Cu siguranță vor fi întrebări pe această temă la interviurile de angajare.

Pregătiți-vă să ieșiți din zona de confort

Reluarea activității profesionale după o lungă întrerupere de carieră poate fi dificilă. Pregătiți-vă să aveți la început câteva săptămâni sau chiar câteva luni dure. S-ar putea să vă fie greu să vă adaptați la naveta zilnică sau la o zi de lucru de opt ore. Sunteți mai puternic decât credeți și, cu timpul, obișnuința vieții de lucru va reveni.

Hotărâți ce necesități aveți

O întrerupere lungă de carieră este și momentul ideal să vă gândiți în ce direcție profesională vreți să vă îndreptați. Gândiți-vă dacă doriți să continuați în același domeniu, să treceți la un subsector diferit sau să începeți o nouă carieră. În funcție de preferințe, puteți explora diferite opțiuni de recalificare, de exemplu cursuri online, cursuri, stagii și ucenicii.

Fiți hotărât și încrezător

S-ar putea să dureze o vreme până veți fi invitat la un interviu de angajare – important este să nu renunțați și să continuați să căutați. Când mergeți la interviuri de angajare, aveți încredere în competențele și calificările dumneavoastră. Întreruperea de carieră nu vă definește. Ar putea fi chiar atuul dumneavoastră cel mai mare.

Indiferent că aspirați la statutul de independent sau sunteți patron de întreprindere, mijloacele de comunicare socială joacă un rol important în crearea reputației. Citiți aceste sfaturi esențiale care vă ajută să prezentați o bună imagine profesională.

Eures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.