Cum să aveti Sărbători în siguranță

adormirea maicii domnului

Pentru ca mureșenii să se bucure în liniște și siguranță de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în baza planului aprobat de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, comisar șef de poliție Bîltag Dumitru a dispus ca efectivele de poliție să fie în stradă, în acest week-end prelungit.

În perioada 12 – 15 august a.c., zilnic, se vor afla la datorie peste 500 de polițişti mureșeni de la ordine publică, de la rutieră, de la transporturi, precum și de la structurile de intervenție rapidă, investigarea criminalității economice, investigații criminale, arme, explozivi şi substanțe periculoase.

Cei 510 polițiști vor acționa cu 266 de autospeciale pentru prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public și privat, creșterea siguranței rutiere astfel încât cetățenii să se bucure în liniște de această sărbătoare.

Manifestări religioase de amploare vor fi organizate la mânăstirile din Sânmartinu de Câmpie și Recea.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi asigurarea fluenței traficului, 59 de polițişti rutieri vor acționa pe 9 de tronsoane de drumuri naționale, utilizând în medie, zilnic, 12 aparate radar. O atenție deosebită va fi acordată arterelor rutiere ce converg către Sovata, Sighișoara, Lunca Bradului.

Totodată, polițiștii de la transporturi vor acționa pe trenuri de călători, în stațiile și triaje de cale ferată.

Poliția Română vă recomandă:

Dacă plecați de acasă:

Spuneți numai persoanelor de încredere când plecați. Nu lăsați bilete în ușă sau mesaje pe robotul telefonic al căror conținut să îi informeze pe străini că ați plecat în concediu. Atenție: și postările de pe internet, locația sau fotografiile din vacanță, vă trădează.

Închideți și asigurați la plecare toate ușile și geamurile casei, ușa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsați în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracții” pentru hoți.

Dacă vă petreceți timpul liber în străinătate:

Interesați-vă din timp cu privire la legislația țării respective și procurați-vă adresele și telefoanele ambasadelor sau consulatelor țării noastre din statele respective – informații puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro.

Înainte de plecare efectuați schimbul valutar în moneda de schimb a țării de destinație. În cazul în care moneda respectivă este greu de achiziționat, puteți efectua schimbul valutar în euro sau dolari.

Dacă urmează să călătoriți cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceți-vă doar numele și numărul de telefon (NU ŞI ADRESA!).

Pe perioada sejurului:

Când ajungeți la destinație, nu lăsați bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitați taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.

Păstrați banii şi bunurile de valoare pe care le aveți asupra dumneavoastră în seiful hotelului. Nu permiteți accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau cunoscute ocazional!

Când părăsiți camera de hotel/pensiune, nu lăsați geamurile sau ușa de la balcon deschise mai ales dacă aveți repartizată o cameră la parter sau la un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare.

Nu plecați singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri și nu vă plimbați în locuri izolate și întunecoase! Deplasați-vă în grup, nu răspundeți la provocările altor persoane și evitați persoanele turbulente sau în stare de ebrietate!

Evitați să păstrați codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunțați banca despre acest lucru!

Nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri de valoare. Atenție: bagajele sau gențile păstrate în mașină, chiar dacă nu conțin valori, pot atrage hoții întrucât aceștia nu știu ce se află în interior.

Dacă vă aflați în stațiuni de pe litoral, nu lăsați nesupravegheate pe plajă bani sau lucruri de valoare (telefoane, aparate fotografiat/filmat, bijuterii, etc.)! Rugați o persoană de încredere să rămână în locul respectiv!

În caz de nevoie sau dacă ați fost martorului unei fapte ilicite, apelați gratuit numărul unic de urgență 112!

Reţineți cât mai multe detalii despre autor: înfățişare, particularități, direcția în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicați poliției toate amănuntele!