Cum să ne protejăm de tâlhari

Smulgerea de obiecte, poşete/genţi, dar mai ales bijuterii (în general lănţişoare), reprezintă un mod de operare frecvent întâlnit în rândul tâlharilor. Persoanele vizate sunt în general femeile, iar în special cele mai în vârstă.
Faptele se comit pe stradă sau la intrarea în bloc, iar reţinerea semnalmentelor este deseori dificilă, întrucât infractorii acţionează din spate, în fugă.
Deşi procentul de identificare a autorilor este unul îmbucurător, fiind luate şi măsuri privative de libertate, aceştia sunt deseori cercetaţi în stare de libertate întrucât nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a răspunde penal.
În acest context, se impune cu atât mai mult accentuarea demersurilor preventive, atât prin informarea populaţiei, cât şi prin măsuri specifice instituţiilor cu atribuţiuni în domeniul ordinii publice.

POLIȚIA VĂ RECOMANDĂ:
• Evitaţi expunerea ostentativă a bijuteriilor, în special a celor din aur!
• Nu purtaţi în poşete mai mulţi bani decât aveţi nevoie!
• Utilizaţi carduri bancare, însă nu notaţi codul PIN pe card sau pe hârtiuţe pe care hoţul le găseşte în poşetă!!
• Evitaţi să utilizaţi prea mult telefonul mobil pe stradă! Pe de o parte telefonul este o tentaţie, iar pe de altă parte vă distrage atenţia de la posibile evenimente/accidente rutiere ori de altă natură! Această recomandare vizează în special copiii!
• Protejaţi-vă copiii, nu-i lăsaţi să poarte asupra lor, când sunt neînsoţiţi, telefoane ori bijuterii de valoare, pentru a nu deveni victime!
• ATENŢIE!!! În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile smulse sau pretinse de agresor, întrucât viaţa şi sănătatea sunt prioritare!
• Reţineţi – dacă este posibil – cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, direcţia în care a fugit, particularităţi în vorbire sau comportament şi depuneţi de urgenţă o reclamaţie, în care să sesizaţi cele petrecute, la cea mai apropiată unitate de poliţie!

Tâlhăria prezintă un grad de pericol social ridicat, aducând atingere atât persoanei victimei, cât şi patrimoniului acesteia. (Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii)