CUM SĂ PORNEŞTI ÎN 48 DE ORE PROPRIA FERMĂ DE STURIONI SAU DE ALTĂ SPECIE DE PEŞTI

Sturionul este o adevarata fabrica vie de produs bani. Un exemplar de 100 kg contine cca 10 kg de icre care pot fi vandute pe piata cu minimum 500 de euro/kg. Adaugam si pretul carnii, de cca 10-15 euro/kg si obtinem astfel o valoare a exemplarului in cauza de 6.000-7.000 de euro.

Vorbim despre o afacere cu foarte mare profitabilitate prin cresterea unui peste cu valoare comerciala si alimentara ridicata. Piscicultura este, de altfel, domeniul cu cea mai mare rata de dezvoltare dintre toate industriile posibile.

Dl. Daniel Tabacaru, fondator si presedinte la compania Caviar Factory ne povesteste despre cum poti sa pornesti “in 48 de ore” propria ferma de sturioni sau de alta specie de pesti?

Pentru viitorii crescatori, suprafata de teren utila necesara este de la 50 m. p la cel mult 100 m.p., depinde ce capacitate de masa biologica se doreste. La 3 tone de peste sunt necesari 70 m.p. la care mai adaugam spatii de “manevra si spatii de depozitare hrana. Este nevoie de o incinta de protectie la vant si lumina naturala. Poate functiona foarte bine in solarii acoperite cu folie opaca pentru ciupercarii, iluminatul fiind generat artificial.

In etapa finala a recoltarii caviarului sunt necesare spatii suplimentare de procesare sterila, depozitare la frig, eventual afumare a carnii de cega, deoarece este o delicatesa la fel de valoroasa ca si caviarul. Nu este de ignorat faptul ca, in urma separarii masculilor, vom avea o cantitate apreciabila pe carne pe care va trebui sa o procesam prin afumare. in cazul unei ferme mici, asa cum este si Urban Farm, afumarea sturionilor e de dorit sa se faca intr-o fabrica de mezeluri serioasa unde exista utilajele si tehnologia necesara afumarii la rece a cantitatii noastre de sturioni la un pret decent. Nu in ultimul rand, este necesar un mic spatiu de 4 m.p. pentru un laborator de analize chimice.

O ferma de sturioni mai are nevoie de o legatura la internet, deoarece monitorizarea sistemului se poate face de pe telefon sau Ipad sau de pe orice alt dispozitiv informatic gen PC conectat la internet. Mai avem nevoie de apa si de regula, acesta este primul lucru de la care pornim cu o serioasa investigare a parametrilor chimici, fizici si bacteriologici ai sursei de apa.

Apa din retelele potabile este in general buna, doar ca necesita un nivel de filtrare initiala pentru eliminarea oricaror urme de clor, cloramina sau amoniu. De preferat este apa din put deoarece, pe langa o foarte buna stabilitate, asigura si un gradient termic cu minime variatii iarna – vara incat sistemul nostru nu va incalzi si nu va raci apa de cultura prin metode termice, mai exact incalzitoare sau racitoare.

Intreg sistemul este gandit sa fie in echilibru izotermic cu mediul natural, atat primavara cat si toamna, el avand capabilitate de compensare termica, racind vara cu apa din put la 12 grade si pastrand temperatura de confort a sturionilor. Acelasi lucru se intampla si iarna, cu apa la 10 grade Celsius, vom incalzi peste limita de inghet stiind faptul ca sturionii iarna hiberneaza si ca acest proces este indelungat (din noiembrie si pana in mai) si ca in aceasta perioada ei nu se hranesc decat foarte rar si fara ca aceasta sa reprezinte o activitate regulata.

Caviar Factory ofera primul sistem recirculant model “Urban Farm”

D. D. Tabacaru: Oferim totul, de la solutie, planuri de afaceri, cereri de finantare, know-how, la materialul biologic, inclusiv hrana in viitorul apropiat, asa cum mentionam anterior. De asemenea, putem sa achizitionam de la alti intreprinzatori sturioni pentru valorificare si bineinteles caviarul rezultat. in cazul cantitatilor mici, sub o tona de caviar pe an, intrarea in piata globala ca jucator important nu este posibila. Nimeni nu va investi in promovarea unui produs care se gaseste doar in cantitati limitate si nu tot timpul anului.

Astazi in oferta noastra avem 3 sisteme de crestere a sturionilor, mai exact de 1.000 kg, de 2.000 kg si de 3.000 kg masa biologica peste, complet automatizate si autonome. Bineinteles ca pot fi crescute orice alte specii de pesti, atat de apa dulce cat si sarata in acest sistem numit de catre specialistii in domeniu “Sfantul Gral al Acvaculturii”.

Aceste sisteme sunt destinate celor care vor, in “48 de ore”, sa porneasca propria lor ferma indiferent ca se ocupa de sturioni sau de alta specie. Sistemele sunt scalabile in mod natural, deoarece in primul si chiar in al doilea, ajunge un singur sistem, din motiv ca masa biologica totala a pestilor este mica si abia in anii urmatori dinamica volumetrica presupune extinderea numarului de sisteme.

Caviar Factory este astazi singura companie din Romania care imbina tehnologiile moderne cu paternul de crestere din mediul natural al sturionilor. Astfel, se utilizeaza numai hrana organica, fara hormoni, antibiotice sau alti poluanti, asigurandu-se o crestere naturala si o foarte buna calitate a carnii de sturion si a caviarului.

Daniel Dorin Tabacaru conduce afacerea “Caviar Factory” si este inventatorul celui mai performant sistem intensiv de acvacultura, un sistem cu care deja a ajuns in semifinala celui mai prestigios concurs pe proiecte de acvacultura din lume. Este vorba despre primul sistem recirculant model “Urban Farm”, complet automatizat, pentru cresterea intensiva a 3.000 kg peste.

Detalii: www.caviarfactory.ro