Cum sa renunt la fumat?
Marian doreste sa renunte la fumat. Spune asa:
De cateva luni tot incerc sa ma las de fumat. Stiu ca nu-mi face bine, dar tot nu ma pot opri. Fumez un pachet de tigari pe zi. Stiu ca e mult, vreau sa ma las, dar nu reusesc nicicum. Ce as putea sa fac?
Marian, 40
Pentru inceput vreau sa clarific ca atunci cand spun fumat ma refer la consumul zilnic de tutun, in ultimii 2 ani sau mai mult. Ca atare voi enumera :
- Factorii ce mentin consumul
- Mecanismul biologic
- Mecanismul psihic
- Strategii de renuntare
Pe baza acestor informatii voi recomanda doua strategii eficiente pentru orice persoana care doreste sa scada consumul sau sa renunte la fumat.
- Factorii de risc
Dintre cauzele consumului enumar dorinta de relaxare, nevoia de comuniune si socializare, nevoia inducerii unei stari de bine si destinere. Unele persoane considera fumatul un tabiet, un respect fata de propriile nevoi, iar altele il vad ca o obisuinta nesanatoasa de care ar vrea sa scape la un moment dat.
Indiferent de ce reprezinta consumul de tutun si actul de a fuma pentru aceste persoane, motivul pentru care renuntarea este atat de dificila este insasi existenta mecanismului biologic si cel psihic.
De asemenea, sevrajul care apare la intarzierea nevoii de a fuma este intens neplacut, ceea ce intareste nevoia de a evita renuntarea.
- Mecanismul biologic
Existenta bazei fizice se manifesta astlel: cu toate ca rationam ca e un comportament care poate avea repercursiuni fizice nedorite, aceasta constientizare nu este suficienta pentru a ne ajuta sa renuntam.
Explicatia este ca la nivel fizic ratiunea si gandirea logica isi au sediul in partea frontala de creier, iar nevoia de a ne recompensa cu o tigara care sa ne faca sa ne simtim mai bine isi are sediul in partea inferioara.
La acest nivel biologic celulele au nevoie de portia zilnica cu care au fost obisnuite de-a lungul timpului. De asemenea, exista chiar o functie a corpului care are rolul de a se asigura ca trupul primeste toate substantele de care are nevoie sau cu care a fost obisnuit, simtindu-se in siguranta daca acest aport e in valori constante. De aici si nevoia frecventa de a consuma tutun.
- Mecanismul psihic
Pe de alta parte, mecanismul psihic se deruleaza astfel:
- Apare o situatie incarcata emotional sau tensionata
- Apoi imediat apare nevoia consumului de tutun.
Aceasta nevoie s-a cimentat in timp, pentru ca ori de cate ori s-a aprins tigara intr-o situatie neplacuta, creierul a invatat ca asa se face fata situatiilor tensionate.
- Cum senzatia de relaxare apare imediat, creierul s-a deprins ca aceasta este metoda cea mai eficienta de a ne simti mai bine. Drept urmare, va cere tutun ori de cate ori va detecta o stare tensionata, chiar si la nivel inconstient.
- Modalitatile de renuntare la tutun
- O tigara mai putin/zi
Aceasta strategie presupune sa:
1.Alegeti o zi in care sa notati numarul de tigari fumate.
2.A doua zi sa fumati cu una mai putin.
Ideea este sa renuntati la o tigara pe zi, in orice parte a zilei. Daca, spre exemplu Marian fumeaza un pachet pe zi, poate avea grija ca intotdeauna sa-i ramana o tigara din acel pachet intr-unul separat, in care salveaza cate o tigara in fiecare zi.
Dupa ce a facut asta in fiecare zi, timp de trei luni, va putea face acelasi lucru cu doua tigari/zi.
- ,,Pot renunta la aceasta tigara?”
A doua tehnica pe care o propun este cea in care va adresati aceasta intrebare ori de cate ori simtiti nevoia de a fuma.
- Daca raspunsul este: ,,nu, nu pot renunta la aceasta tigara acum’’, atunci sunteti liberi sa o fumati.
- Daca raspunsul este:,,da, cred ca pot sa fumez mai incolo’’, atunci o fumati mai tarziu.
De notat in aceste cazuri este faptul ca orice salt peste o tigara inseamna un pas inainte, care daca e mentinut, va cresc sansele la renuntare pe termen lung.
- Cartea ,,In sfarsit nefumator”, metoda usoara propusa de Allen Carr
Parcurgerea cartii ajuta persoanele sa treaca prin procesul de renuntare intr-o maniera ghidata si practica, cu efecte pe termen lung.
Sper ca aceste recomandari sa fie pe gustul dvs si sa va ajute sa le simtiti efectele pe proprie piele!
Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre acest subiect sau vreti sa intrati in conversatie, accesati pagina Consiliere Personala Tarnaveni. Iar daca va doriti un raspuns personalizat, nu uitati ca acum avem un Centru de Psihologie in Tarnaveni, situat in centru, mai exact pe Str. Republicii nr.74/C.