Cum să-ți pregătești locuința de sezonul rece și să te asiguri că intri în noul an cu o casă eficientă energetic

Sezonul rece aduce temperaturi din ce în ce mai scăzute în termometre și implicit grija de a avea în casă o temperatură confortabilă fără un cost ridicat al energiei pentru încălzire. Foarte multe locuințe din România pierd cantități semnificative de căldură din cauza izolației necorespunzătoare. În acest sens, specialiștii Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, îți recomandă ce zone din casă este indicat să fie izolate pentru a economisi energie și implicit, pentru a reduce facturile lunare cu utilitățile. 

Pereții exteriori 

Izolarea eficientă a pereților exteriori limitează efectele condensului și elimină în același timp un număr mare de punți termice. Din cauza punților termice se poate pierde cu ușurință până la 36% din căldura din interior, ceea ce duce la creșterea consumului pentru încălzire cu până la 40%. 

Lipsa unei izolații corespunzătoare a pereților exteriori favorizează umiditatea și condensul care apar din cauza pierderii de căldură prin pereți. Astfel, vaporii de apă se condensează pe pereții reci și în colțurile cel mai puțin izolate. Totodată, umiditatea este răspunzătoare pentru degradarea vopselei, a tencuielii și apariția acarienilor și a mucegaiului, cu efecte negative asupra sănătății. 

Mansarda

Iarna este anotimpul în care facturile cresc mult, în încercarea de a menține fiecare cameră din casă la o temperatură plăcută. Poți asigura confortul din interior fără a crește costurile facturilor la energie, dacă spațiul din mansardă este izolat în mod adecvat, identificând din timp golurile și crăpăturile prin care căldura ar putea să se piardă. 

De asemenea, izolația corespunzătoare poate menține mansarda călduroasă, ceea ce te va ajuta să păstrezi o temperatură constantă în camerele de la etajele inferioare, cu un consum de energie mai mic. În plus, un lucru deloc de neglijat este acela că o mansardă încălzită împiedică cu succes formarea gheții pe acoperiș, care reprezintă un factor dăunător pentru acesta, în timp.

Spațiile auxiliare de sub casă sau acoperiș

Cel mai adesea spațiile auxiliare înguste sunt ușor de ignorat, nefiind întotdeauna la vedere. Acestea sunt spațiile prin care trec conductele sau firele electrice. Atunci când sunt izolate corespunzător, au un rol important în menținerea unei temperaturi optime interioare. 

Garajul

Una dintre prioritățile pentru sezonul rece ar trebui să fie izolarea peretelui comun al garajului cu locuința ta. Aici se face cel mai mare transfer de căldură între casă și garaj. De asemenea, nu trebuie uitată nici ușa garajului, mai ales că aceasta funcționează ca un perete exterior mare și subțire, cu multe îmbinări prin care aerul poate circula liber. 

Un proiect eficient de izolare a casei înseamnă automat o locuință pregătită pentru orice sezon, cu atât mai mult pentru primele luni de iarnă, când costurile pentru încălzire cresc considerabil. Iată care sunt semnalele ce indică faptul că izolația casei tale este deficitară:

  • Temperatura care variază foarte mult de la o cameră la alta; 
  • Facturile mari la energie; 
  • Țurțuri care atârnă de pe acoperiș în timpul iernii (un potențial semn al unei mansarde izolate necorespunzător);
  • Curenții de aer (semn de scurgere de aer), ce apar adesea în jurul ferestrelor sau ventilatoarelor.

Folosind produsele de izolare din portofoliul Knauf Insulation, poți obține o izolare calitativă, durabilă și eficientă. În plus, dacă utilizezi vata minerală cu Tehnologia ECOSE® de la Knauf Insulation, beneficiezi la interior de un aer mult mai curat, deoarece aceasta este fabricată din materii prime naturale, fără adaos de formaldehidă, fenoli, acrili, coloranți artificiali, decoloranți sau vopsea.