Iubesc Transilvania

Cum se prepară cea mai bună boia

Pentru a prepara boiaua acasă, aveţi nevoie de ardei lungi şi multă răbdare. Grădinarii folosesc la prepararea condimentului roşiatic ardei, pe care îl ţin peste zece zile la uscat.

Ardeii se spală, se usucă şi se înşiră pe o sfoară. Aceştia se vor usca după ce stau mai multe zile la soare. Este important să îi separaţi pe cei dulci de cei iuţi, ca să puteţi realiza cele două tipuri de boia.

Gustul se păstrează şi mai bine dacă stau în aer liber; de aceea atârnaţi şiragurile de-a lungul pereţilor în curte sau pe balcon. Varianta uscării pe acoperişul casei este şi ea una eficientă, spune legumicultorul buzoian.

Atunci când uscarea e gata, se curăţă fiecare ardei de cotorul său şi se trece la obţinerea pudrei.

Puteţi utiliza o râşniţă, un mojar cu pistil sau dispozitive speciale de mărunţire a legumelor uscate. Praful roşiatic rezultat se trece printr-o sită deasă.

Folositi etichete ca sa stiti mereu care este borcanelul cu boia dulce si in care se afla cea iute. Se depozitează în recipiente curate şi închise ermetic. Dacă se umezeşte, boiaua va căpăta consistenţa unei pietre.

Boiaua de ardei dulce conţine  vitaminele B, caroten, vitamina E, acid folic, zinc, potasiu, fosfor, sodiu, calciu, iod, fier şi cupru.

Sursa: Iubesc Transilvania România