Cum se vor desfășura slujbele în biserici și ce reguli trebuie să respecte credincioșii

Patriarhia Română a stabilit regulile după care se vor desfășura slujbele în biserici, după ce Guvernul a anunțat că permite reluarea acestora. Măsurile se aplică începând de astăzi.

Preoții care țin slujbe în biserică trebuie să se asigure că sunt respectate regulile menite să împiedice răspândirea COVID-19. Oamenii vor fi întâmpinați la intrarea în curtea bisericii cu dezinfectant și vor fi obligați să respecte măsura distanțării sociale. La slujbele organizate în interiorul lăcașurilor de cult, oamenii trebuie să stea la o distanță de 2 metri unii față de alții.

”Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române. La slujbele din interiorul bisericii masca este obligatorie, excepție de la regulă fac: slujitorii bisericești, cei care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

”’De asemenea, la fiecare patru ore lăcașul de cult va fi aerisit”, mai arată comunicatul. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât să fie evitată aglomerația.

  ”Persoanele care au acces în biserică pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 metri, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei”, transmite Patriarhia.

Persoanelor care prezintă simptome de infecție sau au intrat în contact cu o persoană bolnavă reprezentanții BOR le cer să rămână acasă. ”Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile”, arată Patriarhia. O altă regulă prevede că la pangarul bisericii (masa unde se vând lumânările- n.r.) va sta o singură persoană, care va purta mască de protecţie şi mănuşi. ”Ca măsură de siguranţă, acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis, se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară”, se mai arată în comunicat.


Citeşte întreaga ştire: Cum se vor desfășura slujbele în biserici și ce reguli trebuie să respecte credincioșii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.