De interes

De ce nu e bine să facem carnea pe grătar cu flacără directă

Astfel, nu este recomandat ca focul să ardă carnea pe grătar, pentru că odată cu acest proces se eliberează anumiţi compuşi toxici. Şi asta mai ales în cazul cărnii procesate care există în mici, cârnaţi sau alte preparate asemănătoare.

„Nitriţii, pe grătar, atunci când se fierb, duc la formarea de nitrozamine. Aceste nitrozamine sunt compuşi cu potenţial toxic”

“În primul rând trebuie să spunem că un grătar din carne slabă, dacă este corect făcut, este o metodă sănătoasă de a ne lua un prânz, indiferent că vorbim de o zi de sărbătoare sau o zi din săptămână. Dar este foarte importantă modalitatea în care acest grătar este făcut.

Carnea nu trebuie făcută cu flacără directă, pentru că se poate accelera arderea cărnii. În momentul în care carnea se arde, se formează nişte compuşi chimici. Pentru că este 1 Mai, ne gândim în primul rând la cârnaţi, mici şi aşa mai departe. Aceste produse au în componenţa lor nitriţi pentru că este carne procesată. Nitriţii, pe grătar, atunci când se fierb, duc la formarea de nitrozamine. Aceste nitrozamine sunt compuşi cu potenţial toxic, sunt substanţe toxice care pot duce în timp la apariţia unor tipuri de cancer.

Nu avem carne pe grătar de tipul carne procesată, mici, avem carne macră dar care este supusă unei temperaturi crescute. În această situaţie putem să vorbim de posibilitatea apariţiei aminelor heterociclice. Aceste amine apar în momentul în care din carnea grasă, carne cu grăsime, se scurge grăsimea, aceasta se arde şi se transformă într-un fum. Fumul acesta ajunge pe carnea de pe grătar şi apoi este ingerat de oameni”, a explicat Dr. Balcangiu – Stroescu.

De ce este indicată marinata în carnea de grătar. Poate încetini procesul de ardere a cărnii prin antioxidanţii conţinuţi de anumite ingrediente precum lămâile, pătrunjelul sau diferite ierburi. Uleiul de măsline este de evitat în mâncarea pregătită la temperaturi înalte.

citește continuarea