Portalul municipiului Târnăveni

De interes

De ce sa pui pietre in pomi

Ne dorim cu totii sa mancam legume si fructe cat mai curate, fara chimicale. Putini stiu ca pentru a ajunge la acest lucru exista si unele metode de ingrijire a pomilor, vechi, pe care le foloseau parintii si bunicii nostri in livada.

Desi o sa vi sa para ciudate sau chiar haioase, aceste metode vechi sunt totusi eficiente. Astazi o sa va povestim despre tehnica de a pune pietre in pomi. La ce ne ajuta?

De unde a pornit aceasta idee?

Aplicarea unor pietre in coronamentul pomilor, in special in zona de ramnificatie a tulpinii, este o practica straveche, ce nu se mai utilizeaza astazi. Cu toate acestea, pe atat e de banala, pe atat e de eficienta e tehnica.

Pe timpuri nu existau motocoase pentru a taia iarba. Cand dadeau peste o piatra, in iarba, oamenii o luau si o puneau in pom. In urmatorul an observau ca pomii care aveau pietrele erau mai bine dezvoltati, explica Tibi Tips.

Ce se intampla: Exista roci atat acide, cu pH acid, cat si bazice, care se gasesc pe altitudini mai joase. In componenta lor se regasesc minerale solubile: calcar, magneziu, potasiu etc. Sub actiunea ploii, mineralele se spala din piatra si curg pe pom, fiind un fel de ingrasamant si protectie pentru pom.

Bineinteles, o astfel de metoda nu poate inlocui produsele de hranire a solului, dar intr-o anumita masura contribuie si ea la fructificarea pomilor.

Sursa: cultivaprofitabil.ro

Sursa: Iubesc Transilvania