Portalul municipiului Târnăveni

Iubesc Transilvania

De vizitat: Castelul Bánffy din Sâncrai, județul Alba

Pregătește-te pentru o fascinantă călătorie în timp, în vremea conților și a elegantelor curți nobiliare! Dealurile line din zona Aiudului ascund mici bijuterii arhitecturale cu istorii de multe sute de ani, iar una dintre ele este Castelul Banffy din Sâncrai, județul Alba.

Istoria sa este legată de cea a cunoscutei familii de nobili maghiari Bánffy. Numeroșii grofi, cărturari și oameni politici ai acestui neam au marcat istoria Transilvaniei. Forma actuală a castelului de la Sâncrai este cea comandată de baronul Jenő Bánffy, care a trăit la finalul secolului XIX, într-o epocă de fervoare arhitecturală.

Combină mai multe stiluri, având la bază principiile arhitecturii clasice franceze, la care se adăugă forme dinamice inspirate de stilul italian sau boemian cu elemente de ArtNouveau și clasicism eclectic. Clădirea e fermecătoare, cu o terasă orientată spre râul Mureș. Aceasta apare în numeroase imagini de început de secol XX ca simbol al vieții simple, dar confortabile, a nobililor vremii.

Așa cum s-a întâmplat cu mai toate castelele din Transilvania, după reforma agrară și după marile războaie a devenit o clădire utilitară, fiind pe rând institut de nevăzători, spațiu de prevenție a tuberculozei la copiii orfani și centru pentru asistență socială a copiilor cu dizabilități. Astăzi, însă, trăiește o epocă nouă, fiind restaurat și redat, încetul cu încetul, comunității.

Continuarea pe Romania-Atractiva.ro

Sursa: Iubesc Transilvania România