Portalul municipiului Târnăveni

Iubesc Transilvania

De vizitat: Castelul Beclean din județul Bistrița

În centrul orașului Beclean din județul Bistrița-Năsăud vei descoperi Castelul Beclean și o nouă filă din istoria nobilimii maghiare din Transilvania.

Circumstanţele construirii castelului sunt neclare, dar, pe parcursul istoriei sale, Castelul Beclean a fost martor la numeroase evenimente importante ce au avut loc sau au răsunat în zonă. Contele Pál Bethlen, cel care în secolul XIX a adus castelul în forma pe care o putem vedea astăzi, a locuit aici cea mai mare parte din viață și a deținut importante funcții administrative. Conform obiceiului vremii, grofii din familia Bethlen au fost susținători ai dezvoltării economice și culturale ale zonei: în anul 1830 groful Bethlen Francisc a înființat la Beclean o şcoală de muzică, cu o orchestră care a devenit renumită în împrejurimi.

În anii 1990 au funcţionat în castel casa de cultură şi biblioteca orăşenească, iar din anul 2001 până în anul 2015 castelul a găzduit sediul primăriei din Beclean. Astăzi, el stă în așteptarea unor vremuri mai bune, care să-l repună pe harta turistică, tot mai dezvoltată, a zonei.

Citeste continuarea pe Romania-Atractiva.ro

Sursa: Iubesc Transilvania România