De vizitat în Mureș: Valea Nirajului

Valea Nirajului este una dintre zonele cele mai dens populate ale ţării, satele par a fi ca nişte mărgele înşirate pe cele două maluri ale Nirajului respectiv pe afluenţii acestuia. De-a lungul acestei văi, având o lungime de aproximativ 80 de kilometri sunt 70 de localităţi, populaţia totală a acestei microregiuni numărând peste 38.000 de suflete. 

Survolând Valea Nirajului, de la Munţii Gurghiu până la râul Mureş, din văzduh întrezărim coline a căror pante din ce în ce mai dulci se domolesc până la urmă, stingându-se în câmpii. Pe aceste meleaguri, la distanţe aproape egale unele de celelalte, se ivesc sate, unele cocoţate pe dealuri, altele la margine de pădure, la poalele dealurilor sau la malul Nirajului şi a pâraielor.Nirajul este prea mic pentru a fi considerat râu, apa deseori se ascunde privirii sub vegetaţia abundentă a malului, având totuşi momente de capriciu, provocând potop.Pe alocuri, pădurile de fag sunt întrerupte brusc de livezi, iar în silva care a trecut de mult de prima ei tinereţe, viţa de vie se caţără pe trunchiul buştenilor, codrul neprihănit şi peisajul cultivat se întrepătrund, trădând urmele forţei creatoare sau, din contră, a neputinţei omului.

Anumite perioade ale anului sunt mai favorabile decȃt altele, depinde ce activităţi doriţi să desfăşuraţi ȋn Regiunea Bogát. Pentru cei care doresc vreme mai caldă şi însorită recomandăm luniile din mai până în septembrie, când dealurile şi cȃmpiile prind viaţă; totul este verde şi ȋnflorit. Cei care sunt interesaţi de drumeţii, iulie şi septembrie sunt cele mai potrivite luni. Muntele Harghita Ciucului e paradisul sporturilor de iarnă. Perioada favorabilă pentru sezonul de schi ţine patru luni din decembrie pâna martie, uneori chiar şi în aprilie.

Mai multe detalii pe http://www.valeanirajului.ro/