De vizitat în România: Lacul Roșu și Cheile Bicazului

A fost odată o fată frumoasă, pe nume Estela, care era îndrăgostită de un tânăr chipeș, cu care ar fi vrut să se căsătorească. Numai că acest lucru nu a fost niciodată posibil, fiindcă tânărul a plecat la război și nu s-a mai întors. În timp ce Estela își aștepta plină de speranță (deșartă) iubitul la un izvor din munți, un tâlhar a văzut-o, a plăcut-o pe loc și a răpit-o, rugându-se apoi de ea să o ia de nevastă. Doar că Estela nu a vrut și a implorat muntele să o scape de tâlhar. Iar ruga i-a fost împlinită: o furtună devastatoare a rupt cerul și a distrus stânca pe care erau Estela și tâlharul, ducându-i pe amândoi pe fundul lacului astfel format.

Aceasta este una dintre legendele Lacului Roșu, lac de o frumusețe incredibilă, aflat la poalele muntelui Hășmașu Mare, în apropiere de Cheile Bicazului (jud. Harghita). I se mai spune Lacul Ucigaș, dar culoarea roșiatică a apei provine de la straturile de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier, pe care le străbate Pârâul Roșu, care se varsă în el. O altă legendă spune că aici a avut loc cândva o surpare de teren care ar fi distrus un sat întreg, omorând locuitorii acestuia, apa devenind roșie din cauza sângelui oamenilor și animalelor. De aici și numele de Lacu Roșu sau Lacul Ucigaș.

În realitate, lacul de baraj natural (cel mai mare de acest fel din România), ce ocupă un perimetru de 2830 m, s-a format în urma unui cutremur ce a avut loc în anul 1838, prin prăbușirea unui versant al Muntelui Ghilcoș. Împrejurimile lui sunt de o frumusețe rară, cu atât mai mult cu cât aici există un microclimat aparte, perfect pentru tratarea diverselor afecțiuni, de la insomnii la astenii nervoase. Eventual în stațiunea Lacul Roșu,

Cheile Bicazului încep în aval de Lacu Roșu și se întind pe o distanță de 8 km (până în localitatea Bicazul Ardelean), având o înălțime de peste 1000 m. Ce poți vedea în zonă? Peșteri frumoase (Cascada, Peștera Neagră) și stânci spectaculoase: Piatra Altarului, Piatra Surducului, Poarta de Piatră, Piatra Arșiței, Poarta Pinteștilor.

Sursa: Tuktuk.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.