RecentStirea zileiStiri locale

Debitul pe râul Târnava – Mică, în secțiunea Târnăveni este la cotele de apărare

În perioada 19 – 22 februarie a.c. bazinul hidrografic superior al râului Mureș și afluenți , județele Mureș și Harghita s-a aflat sub incidența unor avertizări meteorologice și hidrologice succesive cod galben și cod portocaliu de precipitații și inundații.
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate și a eliberării unei importante cantități de apă din stratul de zăpadă, au avut loc creșteri rapide a debitelor în toate cursurile de apă.
În aceste condiții a fost depășită capacitatea de tranzitare a viiturilor pe cursurile de apă, cadastrate și necadastrate, generând probleme semnificative. Totodată, în mai multe zone, podurile și podețele au fost blocate cu material lemnos, cu deșeuri agricole și ambalaje iar pâraiele necadastrate colmatate, șanțurile și rigolele de scurgere neîntreținute, podețele subdimensionate au provocat inundații locale.
În toată această perioadă lucrările hidrotehnice cu rol de apărare au funcționat la întreaga capacitate și sunt exploatate în regim de siguranță, iar necesarul de apă brută a fost asigurat în integralitate.
Administrația Bazinală de Apă Mureș a supravegheat și monitorizat permanent cursurile de apă, și a intervenit pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizările hidrologice.
În acest interval, formațiile de lucru operative din cadrul Sistemului Hidrotehnic de Gospodărire a Apelor Mureș au intervenit pentru limitarea efectelor inundațiilor prin deblocarea plutitorilor la unele poduri și am pus în siguranță toate subtraversările de la lucrările de îndiguire de pe râurile Târnava -Mică și Niraj. Prin măsurile specifice întreprinse, în Acumulările permanente Zetea și Bezid și la Acumularea nepermanentă Valea, au fost stocate importante cantități de apă care au dus la atenuarea undelor de viitură și la protejarea comunităților din aval și ale bunurilor acestora.
În acest moment debitele din cursurile de apă sunt sub cotele de apărare, cu excepția râului Târnava – Mică, în secțiunea Târnăveni.

Director,
ing. Cosmin Pop