Deputatul Vasile Gliga condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare

Deputatul PSD Vasile Ghiorghe Gliga a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Instanța Supremă i-a respins ca nefondat apelul împotriva sentinței din februarie anul acesta.

În 12 februarie 2015, el a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.
Vasile Ghiorghe Gliga a fost trimis în judecată în ianuarie 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, el fiind acuzat de conflict de interese, după ce și-a angajat soția în cadrul biroului său parlamentar, cu încălcarea prevederilor legale.

Ancheta a demarat în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate.

Potrivit ANI, Vasile Ghiorghe Gliga și-a angajat soția, Elena Gliga, în perioada 5 ianuarie 2009 — 28 martie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar — Circumscripția electorală nr. 28 Mureș. Inspectorii de integritate au calculat că beneficiul patrimonial obținut de soția deputatului PSD a fost de 27.095 lei (6.451 euro).

Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, „prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”, iar potrivit dispozițiilor art. 253 din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul sau o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.
AGERPRES