De interes

Dieta antiinflamatoare

     O cauză majoră a inflamației este acumularea de acizi grași în țesutul adipos (și în alte țesuturi) promovată de o dietă bogată în grăsimi sau zahăr. Acest lucru poate determina țesutul adipos să trimită semnale către celulele imune care produc inflamație în diferite zone, inclusiv organe precum pancreasul. Un pancreas inflamat poate duce apoi la rezistență la insulină și diabet. Prin urmare, combinația dintre transportul suplimentar de grăsime corporală (obezitate) și o dietă bogată în grăsimi saturate și zaharuri rafinate crește riscul de deteriorare a celulelor din cauza activității crescute a celulelor imunitare

      O dietă antiinflamatoare este promovată ca și un remediu pentru combaterea inflamației din organism. Inflamația este dăunătoare atunci când se prelungește și începe să deterioreze celulele sănătoase, ducând la o stare proinflamatoare. O altă problemă sunt tulburările autoimune precum lupusul, fibromialgia, scleroza multiplă, artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și boala Crohn. Uneori, un stil de viață nesănătos din lipsa exercițiilor fizice, stresul ridicat și dietele bogate în calorii poate declanșa niveluri scăzute de inflamație în întregul corp, numită metainflamație.  Acest tip de inflamație de grad scăzut nu produce de obicei simptome vizibile, dar, în timp, metainflamația poate deschide calea pentru afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare , boala hepatică grasă non-alcoolică, diabet de tip 2 , boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer (de exemplu, sân, colon).Metainflamația este asociată în special cu modelele alimentare de tip occidental bogate în carne procesată, grăsimi saturate, zaharuri rafinate, sare și făină albă, în același timp sărace în fibre, nutrienți și fitochimice. Aceste diete tind, de asemenea, să fie bogate în calorii, cu o încărcătură glicemică mare, ceea ce poate duce la creșterea glicemiei, rezistența la insulină și creșterea în greutate în exces. Studiile au arătat că dietele occidentale sunt asociate cu o creștere a markerilor sanguini ai inflamație.

    Dietele antiinflamatorii promovează consumul unei game largi de fructe și legume, grăsimi nesaturate, cereale integrale minim rafinate, ceai, cafea, ierburi, condimente și pește gras. Dieta mediteraneană și dieta DASH sunt planuri alimentare populare.

    Un plan de dietă antiinflamatoare nu numai că evidențiază anumite alimente și grupuri de alimente, dar limitează alte alimente care pot contribui la metainflamație, cum ar fi carnea roșie , alimentele și băuturile rafinate cu zahăr și excesul de alcool .

Cum functioneaza dieta antiinflamatoare?

   Aici nu vorbim despre reguli stricte privind caloriile sau mărimea porțiilor. Acesta sugerează o varietate de alimente antiinflamatoare de consumat zilnic, mai degrabă decât să se concentreze pe consumul unuia sau a două alimente saua unor nutrienți specifici. Acest lucru asigură o varietate mai mare de componente alimentare antiinflamatorii, dintre care unele pot funcționa sinergic pentru a stimula imunitatea . Aceste alimente furnizează substanțe chimice vegetale (fitochimice), antioxidanți și fibre care previn stresul celular, inhibă semnalele inflamatorii cauzate de sistemul imunitar, promovează microbiota intestinală sănătoasă și încetinesc digestia pentru a preveni creșterea glicemiei. 

Alimente antiinflamatoare:

Fructe

Legume

Cerealele integrale bogate în fibre

Leguminoase

Grăsimi mononesaturate (avocado, ulei de măsline, nuci, unt de nuci, semințe)

Grăsimi polinesaturate omega-3 (nuci, semințe de in, semințe de chia și alimente acvatice, inclusiv somon, hering, sardine, macrou)

Ceai

Cafea

Ciocolată neagră cu cel puțin 70% sau mai mare substanță de cacao

Ierburi, condimente (turmeric, ghimbir)

Alimente inflamatorii de limitat:

Băuturi îndulcite precum cele carbogazoase și cele gen ice tea

Un exces de alimente cu carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele, orezul

Mancareaprajita

Carne procesată bogată în grăsimi, cum ar fi slănină, cârnați, hot dog

Grăsimi saturate, cum ar fi lactate integrale din smântână și unt, uleiuri parțial hidrogenate , bucăți grase de carne și de pasăre

Excesul de alcool

Alți factori, în afară de dietă, pot ajuta la controlul inflamației, cum ar fi exercițiile regulate , controlul stresului și somnul suficient .

Un studiu randomizat de participanți cu risc de boli cardiovasculare a constatat că o dietă mediteraneană cu accent pe fructe proaspete, legume, leguminoase, nuci, fructe de mare și ulei de măsline a scăzut semnificativ mai mulți markeri ai inflamației în comparație cu o dietă săracă în grăsimi.

În prezent, nu există un ghid alimentar standardizat pentru artrita reumatoidă, o boală autoimună care provoacă inflamarea articulațiilor și distrugerea oaselor și cartilajului. În unele studii s-a demonstrat că o dietă vegană, o dietă mediteraneană și o dietă de eliminare (evitând anumiți alergeni alimentari) suprimă celulele proinflamatorii și îmbunătățesc simptomele la pacienții cu poliartrită reumatoidă.  Pacienții au tendința de a raporta simptome mai grave atunci când mănâncă anumite alimente, cum ar fi carnea roșie, alcoolul și sifonul, în timp ce peștele și fructele de pădure ameliorează simptomele.

Dietele vegetariene se bazează pe cantități mari de cereale integrale, fructe, legume, leguminoase și nuci. O meta-analiză a 17 studii observaționale transversale a constatat că urma unei diete vegetariene (inclusiv diete vegane fără alimente de origine animală și diete lacto-ovo-vegetariane cu ouă și lactate) timp de cel puțin 2 ani a fost asociată cu o proteină C reactivă mai scăzută. niveluri, un marker proinflamator, decât la omnivore care nu aveau restricții alimentare.

Dieta MIND, un hibrid dintre DASH și dietele mediteraneene , este un plan alimentar antiinflamator care include cereale integrale, legume, în special tipuri cu frunze verzi, fructe de pădure, ulei de măsline, fasole, nuci, pește și carne de pasăre și limitează mâncarea fast food si semipreparata , unt, brânză, dulciuri și carne roșie. S-a descoperit că dieta MIND reduce semnificativ incidența bolii Alzheimer, o afecțiune cronică proinflamatoare, într-o cohortă de 923 de adulți în vârstă. Cei care au urmat dieta cel mai îndeaproape au arătat o rată redusă cu 53% a bolii, dar chiar și cei care au urmat dieta moderat au avut o rată redusă cu 35%.

 Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol  nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.

 Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.

  Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.