Din 15 mai, masca nu mai e obligatorie în aer liber, cu câteva excepții

Klaus Iohannis a anunțat, într-o declarație de presă susținută joi la Palatul Cotroceni, că masca de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise, din 15 mai. „Excepții fac piețele, târgurile, stații de transport în comun”, a precizat președintele. Totodată, el a anunțat că, tot din 15 mai, nu vor mai fi valabile restricțiile de circulație din timpul nopții, respectiv carantina de noapte, care începe de la ora 22.00.

Klaus Iohannis a anunțat, la finalul unei ședințe cu premierul și mai mulți miniștri, că „vom avea o relaxare pas cu pas”. „Ne pregătim de relaxare, dar trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem să ne relaxăm în iunie și să revenim în august”, a spus președintele. Pe lângă renunțarea la masca de protecție în aer liber și la carantina de noapte, președintele a anunțat că magazinele vor reveni la orele normale de funcționare. Președintele a mai anunțat și că au fost stabilite ținte privind vaccinarea – 5 milioane de persoane, la 1 iunie, o țintă deja cunoscută și anunțată de premier, dar și ținta 6 milioane de persoane la 1 iulie.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:


La sfârșitul verii vom avea o reevaluare pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Relaxările sunt condiționate de 2 factori extrem de importanți: evoluția pandemiei și gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile în vigoare și să ne vaccinăm Prima etapă va avea loc chiar acum în 15 mai. Apoi, 1 iunie, 1 iulie și 1 august

Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior cu câteva excepții: piețe, târguri, stații de transport public

A doua este eliminarea restricțiilor de deplasare noaptea, iar magazinele vor reveni la orele normale de funcționare

Avem nunți, botezuri, mese festive, din 1 iunie în exterior pot participa maxim 70 de persoane, în interior maxim 50 de persoane. Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți.

Similar, la sălile de sport, numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul de participanți poate să crească.

Despre scoli: Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.