RecentStirea zileiStiri locale

Documentarul filmat în 11 țări despre Bölöni, legenda fotbalului care face legătura între etnii se lansează în toamnă

Personajul care dă titlul documentarului este o figură iconică pentru toate grupurile etnice din România, făcând legătura între etnii. Povestea lui Bölöni – o legendă nu este un documentar sportiv tradițional, ci va servi ca o istorie contemporană și socială fascinantă.

“László Bölöni este o mare vedetă în România, este cunoscut de omul de pe stradă nu doar în Târgu Mureș, ci și în București, iubit și respectat de români, maghiari și țigani deopotrivă. László a spus că în cariera sa de fotbal, pe lângă faptul că a jucat și a câștigat remarcabil, obiectivul său, atât la echipa națională, cât și la Steaua, a fost să rămână un maghiar adevărat, fiind în același timp un bun cetățean român.”

a explicat regizorul.

László Bölöni, legenda fotbalului din Transilvania, un documentar sportiv filmat în 11 țări, va fi lansat în toamnă
Viața lui László Bölöni, unul dintre cei mai de succes fotbaliști maghiari din toate timpurile și una dintre cele mai mari vedete sportive din România, este subiectul unui documentar maghiar realizat de Tamás Kollarik și Attila Szabó din Odorheiul Secuiesc. Un obiectiv important al realizatorilor este de a-l prezenta pe László Bölöni nu doar ca star al fotbalului și ca antrenor celebru, ci și de a-l aduce în lumina reflectoarelor pe omul din spatele succeselor și eșecurilor sale.

Potrivit creatorilor, “Bölöni – povestea unei legende” nu va fi un documentar sportiv tradițional, ci un portret fascinant al vremurilor și al societății. Tamás Kollarik, creatorul și co-regizorul filmului, a povestit pentru magyar.film.hu despre filmări. Tamás Kollarik este profesor asociat la Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy și autorul mai multor cărți despre film, iar pentru el fotbalul este o “dragoste din copilărie”.

“În 1985, în Cupa Campionilor Europeni (ECH), Steaua București, condusă de Bölöni, nu numai că a învins și eliminat Honvéd, dar a și câștigat Cupa ECH, învingând Barcelona la finalul seriei, un record mondial. Îmi amintesc că a fost în timpul meciului Steaua – Honvéd când m-am gândit pentru prima dată, ca un copil, că mi-ar plăcea foarte mult să-l întreb pe Bölöni câteva lucruri și, bineînțeles, ca un băiețel, cea mai importantă întrebare pe care i-aș fi pus-o ar fi fost dacă ar prefera să joace pentru Honvéd.”

a spus regizorul.

Citeste continuarea pe kronikaonline.ro