Dosarul “Ropharma” de constituire a unui grup infracţional organizat va fi judecat pe fond

dosar

Tribunalul Mureş urmează să stabilească termenul de începere a judecării pe fond a Dosarului ‘Ropharma’, de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, în care şase persoane sunt inculpate pentru că ar fi încercat să eludeze plata unor impozite prin intermediul sponsorizării unui lăcaş de cult.

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, marţi, ca nefondate contestaţiile unor inculpaţi din acest dosar, a admis contestaţia DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş şi a desfiinţat parţial încheierile penale 40/2015-12.02.2015 şi 235/2015-16.09.2015 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Mureş.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Viorela Bejan, instanţa a eliminat dispoziţiile de constatare a nulităţii relative şi de excludere a actelor de urmărire penală şi a probelor administrate în cauză în intervalul 22 martie 2013, orele 11, până la data de 20 noiembrie 2013, orele 15 (data emiterii rezoluţiei de schimbare a încadrării juridice şi de începere a urmăririi penale faţă de numiţii: Vartic Michael, Niţulescu Ciprian Şerban, Bădila Maria, Bojan Mărioara Luminiţa, Cioloca Luminiţa, Bălan Florin, Scorţanu Ionuţ).

“S-a constatat faptul că toate aceste acte de urmărire penală au fost administrate în cauza privind inculpaţii cu respectarea prevederilor din vechiul Cod de Procedură Penală”, a precizat Viorela Beja, arătând că hotărârea este definitivă.

Tribunalul Mureş a decis, în luna septembrie 2015, începerea judecăţii faţă de inculpaţii Vartic Michael, Niţulescu Ciprian Şerban, Bădilă Maria (stareţa Mănăstirii ‘Sfintei Cruci’ din Oradea), Scorţanu Ionuţ, Bojan Mărioara Luminiţa, Cioloca Luminiţa, a constatat nulitatea unor acte de urmărire penală din dosar şi a precizat că termenul de judecată urmează să fie fixat după rămânerea definitivă a încheierii.

În luna aprilie 2013, ofiţerii BCCO Târgu Mureş şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au anunţat efectuarea a 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe din ţară, la locuinţele mai multor persoane suspectate la acea dată de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) remis în 4 aprilie 2013, percheziţiile au avut loc pe raza oraşelor Târgu Mureş, Reghin, Iernut (judeţul Mureş), în Braşov, Cluj Napoca, Oradea, Iaşi, Vaslui şi Bacău.

În document se arăta că activitatea investigativă în cauză a început la data de 19 iunie 2012, când poliţişti BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat.

‘În fapt, începând cu 19 octombrie 2010 şi până în prezent, în contul bancar al unei instituţii de cult (Mănăstirea ‘Sfintei Cruci’ din Oradea, n.r.) au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul ‘sponsorizare’, în sumă totală de 914.000 lei. Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov (SC Ropharma SA, care este parte responsabilă civilmente în dosar, n.r.) şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză. Suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 lei. Astfel, în urma cercetărilor efectuate până în acest moment, s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit, în perioada de referinţă, doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul ‘sponsorizare’ şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice’, arăta IGPR.

Potrivit documentului, au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză care au încasat în conturile bancare personale diferite sume de bani, direct din contul bancar al instituţiei de cult.

‘Ca urmare, prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli ireale în contabilitate în sumă de 914.000 lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 lei, impozit pe profit şi impozit pe dividende. Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţii comerciale, al instituţiei de cult, respectiv ale celor 17 angajaţi ai societăţii, au avut ca scop spălarea sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 lei (viramente iniţiate din patrimoniul societăţii comerciale)’, se mai arata în documentul citat.

Aceeaşi sursă releva că, în final, suma de 781.895 lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membrii grupului.

AGERPRES