RecentStirea zileiStiri locale

DRDP Brașov a montat plăcuțe bilingve în Botorca conform vechiului recensământ în vigoare prin codul administrativ

Recent au fost amplasate două plăcuțe bilingve, în română și maghiară, la intrarea și ieșirea din satul Botorca, aparținător de Târnăveni. Primarul Sorin Megheșan a declarat că Primăria municipiului Târnăveni nu a amplasat și nici nu a solicitat amplasarea acestor plăcuțe bilingve în satul Botorca.

Măsura a fost luată de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, care a anunțat ca in conformitate cu legea atunci când există plăcuțe deteriorate trebuie să le schimbe conform codului administrativ în vigoare. În cazul de față codul administrativ nu a fost actualizat cu datele de la ultimul recensământ, iar Botorca figura cu obligația de a fi montate plăcuțe bilingve. Ceea ce s-a și întâmplat doar în locațiile cu plăcuțe deteriorate, nu la toate intrările și ieșirile. Iată mai jos un extras din codul administrativ în vigoare:

De regula, amplasarea plăcuțelor bilingve a reprezentat destul de des o acțiune care a stârnit dispute cu toate că aceste plăcuțe bilingve sunt destul de des întâlnite în Europa și nu reprezintă o problemă pentru nimeni.

Conform legii, dispoziţiile art. 76 din Legea 215/2001 prevăd obligativitatea inscripţionării bilingve atunci când cetăţenii aparţinând minorităţii naţionale depăşesc un număr de 20% din numărul locuitorilor, iar HG 1206 /2001 concretizează modalitatea de executare a acestei inscripţionări.

În schimb, textul legal „vor asigura inscripţionarea denumirii localităţilor” nu poate fi nicidecum interpretat în sensul că dacă ponderea unei minorităţi naţionale este de sub 20 % se interzice inscripţionarea bilingvă a denumirii localităţii respective.În acest caz, este la latitudinea autorităţilor locale – în speţă Consiliul Local – şi intră în atribuţiile legale ale acestuia să ia o decizie în această materie. Nu a fost cazul la Târnăveni acum.

Trebuie remarcat că în foarte multe localităţi din România legea s-a interpretat exact conform principiului juridic fundamental „ceea ce legea nu interzice, este permis”, fiind astfel instalate tăbliţe indicatoare cu denumirea localităţii bi-sau trilingve în localităţi unde minoritatea respectivă nu atingea pragul de 20 %, cum ar fi de exemplu Sibiul, Mediaşul, Aiudul, Seinul, Sighişoara, Iernutul etc.