Economia României se salvează prin IT

Peste 100.000 de angajaţi din Capitală, adică 10% din totalul an­gajaţilor din Bucureşti, lu­crează în sectorul IT&C, arată calculele făcute de ZF pe baza in­for­maţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. În Cluj, 9% din totalul salariaţilor lucrează în IT, iar în Iaşi rata se apro­pie de 8%, acestea fiind judeţele în care numărul de angajaţi din sectorul IT&C a crescut de patru ori în perioada 2008-2020. În top cinci judeţe în funcţie de raportul din­tre numărul de IT-şti şi totalul salariaţilor se mai află – pe lângă Bucureşti, Cluj şi Iaşi – Timiş şi Braşov.

Peste 220.000 de angajaţi lucrau în IT&C la finalul anului 2020, conform esti­mărilor ZF, în creştere cu 70% faţă de anul 2008. Creşterea este înceată, spune CEO-ul Bitde­fender, faţă de ceea ce ar fi putut în­ghiţi industria, deoarece numărul de joburi dis­ponibile e mult mai mare decât numărul de candidaţi. Anual, de pe băncile facul­tă­ţilor cu profil IT ies 8.000 de absolvenţi.

Dacă în 2008 numărul de angajaţi din IT&C reprezenta 2,4% din totalul anga­jaţilor din economie, în 2020 ponderea a ajuns la 4%. Şi va continua să crească, cel puţin în marile oraşe.

Angajaţii din IT&C sunt cel mai bine plătiţi din economie: cu un salariu mediu de circa 7.200 de lei net, un angajat din acest sector câştigă dublu faţă de un angajat plătit cu salariul mediu.

zf.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.