Economia Târnăveniului încotro?

Economia orașului nu se află într-o situație prea bună. Închiderea recentă a celui mai mare angajator local, fabrica de cablaje, a afectat peste 1000 de locuri de muncă atât ale localnicilor cât și ale celor care locuiesc în apropiere. Impactul acestei închideri urmează să se vadă în lunile următoare, când se vor epuiza salariile compensatorii primite de foștii angajați. De asemenea, reducerea activității la alte afaceri locale mai mici se va resimți în puterea de consum a locuitorilor, care îi va afecta în lanț și pe comercianții locali.

Deschiderea noului supermarket afectează și mai mult economia locală deoarece cele câteva zeci de locuri de muncă create nu vor putea compensa pierderile suferite de comerțul local și implicit de încasările la bugetul Primăriei. Dacă sediul principal al unei firme se află în altă localitate, cotele defalcate din impozite vor fi direcționate acolo.

Cu o populație tot mai îmbătrânită, economia orașului se sufocă. Nicio fabrică nu mai poate veni în oraș din cauza lipsei muncitorilor în general dar în special a celor calificați.

Și totuși speranțe există. Târnăveniul nu este primul oraș care se confruntă cu această problemă. Cei care au reușit să își revină din punct de vedere economic s-au reinventat în totalitate, au atras tineri specialiști care pot lucra de acasă și preferă traiul într-o comunitate mică și cu mai puțin stres. Cu o autostradă până la Cluj și Târgu Mureș, Târnăveniul se poate transforma într-o zonă rezidențială mai convenabilă de locuit decât marile orașe, dar cu muncitori plătiți bine acolo, care însă pot ajunge repede la locul de muncă.

Cert este că vremea marilor combinate a apus, iar Târnăveniul nu mai poate ajunge la tipul de glorie cu care se lăuda până în anul 1989, când mii de angajați lucrau în combinate și fabrici, dar poate deveni o localitate cu care locuitorii săi să se mândrească din multe alte puncte de vedere.

4 comentarii la „Economia Târnăveniului încotro?

 • 18 iunie 2021 la 10:50
  Permalink

  Nici nu cred ca se dorește momentan aducerea unui investitor care sa ofere sute de locuri de munca… ca sa poată face pl mare în continuare “Zeul” Târnăveni-ului, neamțul Ruck.. dacă vine concurenta, nu își mai poate plăti angajații cu salarii de nimic.. iar în caz ca nu le convine sa le arate ușa cu o ușurință debordanta… zicând ca așteaptă zeci la ușa fabricii… Cred ca o mana spala pe alta.. și aici ma refer la el și conducerea orasului

 • 17 iunie 2021 la 22:48
  Permalink

  Ce zona rezidentiala poate ajunge Tarnaveni cand infrastructura e varza?

 • 17 iunie 2021 la 20:59
  Permalink

  Dacă toți ce s-au perindat prin primărie ar fi avut un real interes despre soarta orașului nu s-ar fi ajuns aici.Valabil și pentru actuala conducere.

 • 17 iunie 2021 la 17:25
  Permalink

  Trebuie sa înțelegem ca viitorul este….recalificare. Actualizare. Invatare continua. Dacă nu se implica instituțiile, Licee, Primărie, antreprenori, șansele în viitor sunt minime. După ce ai potențial pentru un angajator, stai la masa. Altfel stai la gard . Cerșești. Politica nu e soluția. Oamenii sunt soluția.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.