EFECTELE DEZASTRUOASE ALE BĂUTURILOR ENERGIZANTE ASUPRA ORGANISMULUI

Băuturile energizante trebuie băute ocazional. Avertismentul vine din partea medicilor nutriţionişti care afirmă că aceste băuturi amplifică efectele negative ale alcoolului şi ale fumului de ţigară.

Tot mai mulţi adolescenţi ajung la camera de gardă a centrelor medicale de toxicologie din cauza consumului exagerat de băuturi energizante pe care le combină adesea cu alcool şi le asociază cu fumatul. ”Se stimulează să consume cantităţi foarte mari de alcool tare într-un timp foarte scurt. Ficatul care trebuie să detoxifice nu are timp să intre în acţiune, nu are cantităţile necesare de alcool-dehidragenal care să detoxifice “, spune doctorul Coriolan Ulmeanu, şef secţie de toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.

Este vorba de enzimele prezente în mod normal în ficat, care descompun alcoolul, scrie Ştirile ProTv. În plus, un mediu cu fum de ţigară înseamnă oxigenerare slabă a creierului, ”atacat” deja de alcool. Aşadar se dublează riscul toxic.

Medicii mai avertizează şi asupra amestecului băuturilor energizante cu alcoolul măreşte riscul intoxicaţiei. În ceea ce priveşte efectele băuturilor energizante, acestea sunt mai puternice asupra organismului cu cât vârsta consumatorului este mai mică.

“Băuturile energizante, pe lângă extractul de cofeină, au şi cantităţi importante de plante energizante, cum ar fi extractul de ginseng. Asocierea cofeina cu extract de plante va avea efecte neurologice importante. Atenţionarea e făcută inclusiv pentru adulţi, dacă se consumă mai mult de 2 cutii dintr-o băutura energizantă”, spune Ulmeanu.

Medicii germani au arătat că acest tip de băuturi afectează funcţia cardiovasculară. Un adult poate să consume până la două doze într-o zi, dar în adolescenţă această cantitatea este prea mare.

Sursa: Gandul