Elevii Liceului Teoretic “Andrei Bârseanu”premiaţi la Festivalul Internaţional Boovie
Festivalul Internaţional Boovie, aflându-se la cea de-a IX-a ediţie, este un fenomen inedit şi mult aşteptat în fiecare an de către elevii pasionaţi de lectură şi film din ţara noastră şi nu numai, deoarece în acest an la gală au participat şi echipe din Republica Moldova şi chiar din Asia.
Festivalul a luat naştere dintr-o idee a doamnei profesor Carmen Ion, din Focşani, iniţiatoare a proiectului şi din dorinţa acesteia de a atrage elevii spre lectură. Astfel, Boovie propune o nouă metodă de abordare a cărților, prin transformarea lor în book-trailere de către echipe formate din elevi, coordonate de un profesor.
După experienţa deosebită de anul trecut, elevii Liceului Teoretic au luat în serios pregătirile, s-au mobilizat şi au colaborat pentru participarea la cea de-a IX-a ediţie a festivalului, care urma să se desfăşoare la Iaşi – oraşul culturii. Emoţiile au fost foarte mari, concurenţa fiind acerbă şi etapele de selecţie riguroase. Însă perseverenţa, susţinerea reciprocă, colaborarea, determinarea şi munca susţinută a echipei au dat roade, iar calificarea la gală a adus bucurie şi speranţă pe feţele tuturor.
Încărcată cu mult entuziasm şi voie bună, dornică de noi aventuri şi de cunoaştere, echipa calificată a plecat spre Iaşi, unde cu toţii eram nerăbdători să participăm la numeroase ateliere şi activităţi pregătite minuţios de către organizatorii festivalului.
Supranumit oraşul celor şapte coline, Iaşul ne-a impresionat încă de la început prin clădirile maiestoase, pline de istorie, fiecare parcă întrecându-se să-şi spună povestea. Prima zi a trecut pe nesimţite, ne-am familiarizat cu locurile şi am admirat impunătorul Palat al Culturii, precum şi Piaţa Unirii, unde urma să se desfăşoare gala. Nici nu se putea să fie un loc mai potrivit, mai plin de poveste pentru un Festival de poveste!
În următoarea zi am participat la festivitatea de deschidere, alături de cei peste 1500 de elevi şi profesori entuziasmaţi, urmată de seara talentelor în care am admirat şi aplaudat reprezentaţiile tinerilor curajoşi şi talentaţi.
Următoarele două zile au fost pline de activităţi şi ateliere deosebit de interesante, prin care elevii au învăţat să-şi schimbe experienţa lecturii, transformând-o într-o formă artistică, au experimentat modul în care pot să folosească compoziţia cinematografică şi secretele ei, au descoperit cum să-şi aleagă idolii adevăraţi, diverse sfaturi şi trucuri esenţiale pentru realizarea unui film, şi-au exersat abilităţile de scriere creativă şi s-au acomodat cu poezia contemporană, au aflat cum se pot implica activ în comunitate, ce înseamnă să fii în spatele camerei, să îndrumi actorii, ce înseamnă să realizezi un proiect, cum se schimbă arta sub influenţa tehnicii, au învăţat despre drepturile de autor, comunicarea eficientă şi strategiile de marketing, creativitate, şi-au îmbunătăţit abilitrăţile de public speaking, au aflat de ce sunt importante alegerile şi politica şi au aflat ce paşi trebuie să urmeze pentru a se orienta în carieră. Organizatorii au depăşit astfel toate aşteptările, prin multitudinea de oportunităţi şi tematici ale atelirelor, care au acoperit şi cele mai pretenţioase gusturi, oferind astfel tuturor participanţilor ocazii de creştere, dezvoltare, reflecţie şi conectare cu parteneri cu pasiuni comune.
Nici noi, profesorii nu am fost uitaţi, având posibilitatea să participăm la ateliere specializate din care am învăţat cum să aduci bucurie în sala de clasă, am reflectat asupra unor aspecte sensibile ce ţin de relaţia dintre şcoală şi cinematografie, cum ecranele şi mediile digitale influenţează relaţiile sociale, am conştientizat impactul pe care îl avem asupra elevilor în cadrul atelierului de mentalitate deschisă, am descoperit relaţia dintre potenţial şi performanţă şi ne-am deschis inima încărcându-se cu multă energie pozitivă, încredere, idei şi metode moderne de dus la clasă.
Pe lângă ispititoarele ateliere la care elevii participau cu încântare, ziua de joi ne-a adus o surpriză deosebită prin bunăvoinţa domnului profesor Adrian Timofti, director la Liceul Varlaam, am avut ocazia să vizităm acestă şcoală privată şi să ne inspirăm din ideile şi atmosfera prietenoasă şi deschisă pe care o emană atât modul de amenajare al sălilor de clasă, cât şi gazda noastră primitoare. I-am mulţumit pentru călduroasa primire şi am promis să revenim cu idei de colaborare pe viitor.
Ziua a trecut pe nesimţite, iar seara s-a aşternut pe furiş acoperind marea de emoţii din Piaţa Unirii care parcă a prins viaţa într-o efervescenţă nerăbdătoare. A urmat marea gală mult aşteptată. Eforturile şi emoţiile au fost răsplătite, în momentul în care doamna profesor Carmen Ion a chemat pe scenă echipa Autograph de la liceul nostru pentru a-şi ridica menţiunea câştigată. Bucuria succesului ne-a inundat sufletul şi întreaga oboseală şi truda depusă au fost date uitării într-o clipă.
Ultima zi petrecută la Iaşi ne-a încântat sufletul prin vizita la impresionanta bilbliotecă Gheorghe Asachi, care ne-a teleportat în trecut, în lumea magică a poeţilor şi scriitorilor de tradiţie. La plecare am admirat expoziţia de picturi din holul Universităţii Tehnice, a cărei clădire adăposteşte celebra bibliotecă, care se numără printre cele mai frumoase din lume.
Încărcaţi cu emoţie, energie pozitivă şi recunoştintă, dar şi cu regret că totul s-a terminat aşa de repede, am plecat spre casă dornici fiind să aducem cu noi şi să împărtăşim câteva crâmpeie din zilele de poveste petrecute la Iaşi. Suntem recunoscători comunităţii locale şi sponsorilor, fără ajutorul cărora nu am fi putut avea aceste experienţe minunate. Personal, consider că învăţarea vizibilă poate schimba o comunitate, iar comunitatea poate sprijini învăţarea, susţinând astfel de activităţi din care avem cu toţii de câştigat. Mulţumim pentru susţinere şi felicitări elevilor pentru implicare! Prof. Mihaela Moraru