Euro falşi din Bulgaria

Trei persoane au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, fiind acuzate că au pus în circulație euro falși. Potrivit procurorilor, 20.000 de euro falși au fost cumpărați din Bulgaria de una dintre aceste persoane, o parte dintre bani fiind plasați pe piața din Transilvania.

Cei trei inculpați, Fekete-Marczika Istvan (arestat preventiv), Terec Sorin-Marius (arestat preventiv) și Balint Carol (arestat preventiv în lipsă), sunt acuzați de mai multe infracțiuni, printre care punere în circulaţie de valori străine falsificate, complicitate la punerea în circulaţie de valori străine falsificate, înșelăciune, complicitate la înşelăciune, deţinerea de valori străine falsificate în vederea punerii lor în circulaţie și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La propunerea şi cu sprijinul inculpatului Terec Sorin-Marius, inculpatul Fekete-Marczika Istvan a achiziţionat în cursul lunii mai 2015, suma de 20.000 euro compusă din bancnote falsificate în cupiură de 200 euro, la o paritate convenabilă, din localitatea Ruse, Bulgaria, de la cetăţeni bulgari rămaşi neidentificaţi ce se află în anturajul primului inculpat”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Apoi, precizează procurorii, beneficiind de suportul intelectual şi material al inculpatului Terec Sorin-Marius, împreună cu care a identificat pe site-uri de anunţuri online de profil autovehicule second-hand, marca BMW, recunoscute ca fiind facil de introdus pe piaţa auto, la data de 21.05.2015, inculpatul Fekete-Marczika Istvan, prin interpusul Balint Carol, a pus în circulaţie pe raza municipiului Cluj-Napoca suma de 8.600 euro în bancnote contrafăcute din cupiura de 200 euro, cu ocazia achiziţionării unui autoturism marca BMW seria 3.

Fapta a fost comisă în contextul în care, anterior, la data de 19.05.2015, cei trei inculpaţi au încercat să pună în circulaţie pe raza judeţului Maramureş sumele de 18.000 euro, respectiv 15.400 euro, cu ocazia achiziţionării unor autoturisme marca BMW seriile 1 şi 7. Datorită diligenţei sporite a vânzătorilor vizaţi, una dintre tranzacţii nu s-a finalizat, iar în cazul celeilalte, bancnotele contrafăcute au rămas doar temporar în posesia victimei înşelăciunii, fiind returnate inculpaţilor în scurt timp, cu consecinţa recuperării vehiculului”, se mai arată în comunicat.

Procurorii mai spun că în perioada 25.05.2015 – 26.05.2015, inculpatul Fekete-Marczika Istvan a achiziţionat de pe raza municipiilor Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, în interes personal, prin acelaşi interpus Balint Carol, un număr de 4 telefoane mobile de ultimă generaţie, inducând în eroare vânzătorii cu privire la autenticitatea monedei şi reuşind astfel să introducă în circuitul economico-financiar suma cumulată de 2.600 euro, compusă din acelaşi tip de contrafaceri în cupiură de 200 euro.

Cu ocazia unui flagrant efectuat asupra inculpatului Fekete-Marczika Istvan, la data de 08.06.2015, de către organele de cercetare penală din cadrul S.I.C. – I.P.J. Cluj, într-o altă cauză penală, asupra acestuia s-a descoperit un număr de 24 bancnote contrafăcute în cupiură de 200 euro şi 4 bancnote falsificate în cupiură de 100 USD, moneda fiind destinată punerii în circulaţie. Totodată, cu ocazia percheziţiei domiciliare la locuinţa inculpatului Terec Sorin-Marius au fost descoperite şi ridicate 18 bancnote falsificate din cupiura de 100 USD din acelaşi tip de contrafacere, de calitate superioară, valorile străine fiind destinate plasărilor în circuitul monetar”, se mai preciză în comunicatul Parchetului General.

Din actele de urmărire penală a mai rezultat faptul că, la data de 18.04.2015, inculpatul Terec Sorin-Marius a pus în circulaţie în municipiul Cluj-Napoca, prin interpusul Balint Carol, suma de 3.600 euro compusă din bancnote contrafăcute în cupiură de 100 euro, moneda fiind remisă cu titlu de preţ pentru un autoturism marca Volkswagen Touran, iar la data de 10.06.2016, acelaşi inculpat a remis cu titlu de diferenţă de preţ pentru un autoturism marca Volkswagen T5 Multivan suma de 800 euro, compusă din bancnote contrafăcute în cupiură de 100 euro şi 200 euro.

De asemenea, procurorii susțin că în cursul lunii aprilie 2015, inculpatul Terec Sorin-Marius a plăsmuit trei contracte de vânzare-cumpărare ale unor autoturisme second-hand, mascând realitatea raporturilor juridice de transfer de proprietate, în scopul facilitării înmatriculării acestor vehicule, în interes personal ori al altor persoane.

Cercetările efectuate în cauză au relevat de asemenea faptul că, în perioada aprilie – iunie 2015, inculpatul Terec Sorin-Marius a condus în patru ocazii autoturisme înmatriculate ori neînmatriculate, pe drumurile publice de pe raza judeţului Cluj, în condiţiile în care permisul de conducere îi fusese anulat, iar în acelaşi interval de referinţă, inculpatul Balint Carol a condus în patru ocazii diferite autoturisme înmatriculate sau neînmatriculate, după caz, pe raza judeţului Cluj, fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule”, mai transmit procurorii.

Potrivit procurorilor, bunurile dobândite prin comiterea infracţiunilor au fost în mare parte recuperate, iar în cauză s-au instituit măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Cluj-Napoca.