Evaziune fiscală de peste 3 milioane de lei cu facturi fictive

evaziunee

Un tânăr a fost reţinut de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, în urma a 6 percheziţii domiciliare desfăşurate ieri, în judeţul Mureş, la două societăţi comerciale şi administratorii acestora, bănuiţi de evaziune fiscală şi spălarea banilor. Prejudiciul cauzat este de peste 3.000.000 de lei.
La data de 23 mai 2016, în urma cercetărilor efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, ofiţeri de la Serviciul de Investigarea Criminalităţii Economice Mureş, au efectuat 6 percheziţii domiciliare la 2 societăţi comerciale şi administratorii acestora care au înregistrat în evidenţa contabilă facturi care nu au avut la bază operaţiuni reale.

La data de 10 mai 2016, la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş a fost înregistrat un dosar penal, privind reprezentanţii unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

În urma probatoriului administrat în cauză, prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de un tânăr, de 28 de ani, din Tîrgu Mureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor.

În fapt, în perioada iunie 2012 – iulie 2015, tânărul, în calitate de administrator al societăţii comerciale, a înregistrat în evidența contabilă 675 de facturi fiscale de achiziţii fictive de piese auto, emise de 12 societăţi comerciale din ţară, în valoare totală de 3.323.861 lei, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu suma de 3.323.000 lei.

Facturile fiscale înregistrate în evidenţele contabile ale firmei au fost “achitate” (decontate), fiind emise chitanţe fictive, operaţiune prin care sumele de bani aferente acestora au fost scoase din societate de către administrator și dobândite în mod ilicit de către acesta, cunoscând ca provin din săvârșirea de infracțiuni.
În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe documente contabile.

Faţă de administrator a fost luată măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentat Tribunalului Mureş cu propunerea de arestare preventivă.
Acţiunea a beneficiat de suportul Serviciului pentru Operaţiuni Speciale Mureş.