EXERCIŢIU DE TESTARE A SISTEMULUI DE ALARMARE ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ LA NIVEL JUDEŢEAN

Marți, 01 aprilie 2014, la ora 11.00, în județul Mureș, se va desfășura un EXERCIŢIU DE TESTARE A SISTEMULUI DE ALARMARE ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ LA NIVEL JUDEȚEAN. Acesta presupune verificarea funcționării sirenelor de alarmare prin acționare locală și centralizată (unde este posibil) și vor fi desfășurate de către structura cu atribuții privind situațiile de urgență de la nivelul unităților administrativ teritoriale.
Semnalul introdus va fi ALARMĂ LA DEZASTRE care constă în 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele și anunţă iminenţa/producerea unui dezastru. Într-un caz real, în această situaţie este necesară evitarea panicii şi deoarece semnalul de alarmă nu specifică exact dezastrul produs, se vor urmări la TV sau radio informaţiile specifice transmise de autorităţile locale şi serviciile de urgenţă privind tipul de dezastru ce s-a produs şi modul de comportare specific ce se impune a fi urmat.
Pe timpul desfăşurării acestei activităţi, locuitorii județului NU trebuie să-şi întrerupă activitatea normală, deoarece acest exerciţiu implică doar personalul de la nivelul administraţiei publice locale.
Precizăm faptul că orice semnal de alarmare în situaţii de urgentă difuzat, în afara celui din data de 01.04.2014 ora 11.00, trebuie tratat ca fiind unul real.
Astfel de exerciții vor avea loc trimestrial, după cum urmează: 01.04.2014 (semnalul de alarmă la dezastre), 01.07.2014 (semnalul de prealarmă aeriană), 01.10.2014 (semnalul de alarmă aeriană) și 02.12.2014 (semnalul de încetarea alarmei).
Scopul acestor exerciții este de a informa populația asupra importanței cunoașterii semnalelor de alarmare specifice.