Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgență după 15 mai

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, afirmă că „situația rămâne în continuare riscantă” în ceea ce privește evoluția epidemiei de coronavirus în România, iar în acest context autoritățile iau în calcul mai multe scenarii, între care inclusiv cel privind prelungirea stării de urgență și după data de 15 mai.

„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgență, există scenariul modificării acestei situații și declarării stării de alertă care să permită autorităților adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, așa cum există posibilitatea renunțării la situația de urgență și de a derula o campanie de informare amplă la nivelul populației astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităților să fie în continuare unul foarte ridicat” spune Dancă, citat de News.ro.

”Situația rămâne în continuare riscantă. Răbdarea românilor care s-a dovedit una generoasă în raport cu recomandările autorităților (…) sigur că această răbdare are și ea limitele ei. Am încercat în ultima perioadă să enunțăm diverse scenarii pentru a da o speranță românilor că situația va putea fi depășită în curând și vom putea gradual să revenim la un ritm de viață normal. Dar acest lucru depinde nu neapărat de autorități, cât de evoluția infecțiilor, or în ultimele zile vedem că, în ciuda tuturor recomandărilor, poate și pe fondul unei relaxări anticipate, grăbite, a populației, au apărut noi cazuri și noi focare. De aceea trebuie să fim în continuare vigilenți.

Din păcate, nu putem să ne grăbim numai din  perspectiva răbdării populației să ne grăbim să adoptăm măsuri care ne-ar putea întoarce în situația de a pierde de sub control gestiunea acestui fenomen” a afirmat Ionel Dancă duminică, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Acesta a precizat că, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire, autoritățile iau în calcul mai multe scenarii pentru perioada de după 15 mai, unul dintre acestea fiind inclusiv prelungirea stării de urgență. „Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgență, există scenariul modificării acestei situații și declarării stării de alertă care să permită autorităților adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, așa cum există posibilitatea renunțării la situația de urgență și de a derula o campanie de informare amplă la nivelul populației astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităților să fie în continuare unul foarte ridicat” a mai spus Dancă.

El subliniază că există „câteva priorități” și sunt scenarii conform cărora sunt zone care prezintă un risc ridicat cu privire la răspândirea infecțiilor, cum ar fi restaurantele și mall-urile „care nu vor fi în prima linie a măsurilor de relaxare”, în ciuda așteptărilor unor categorii ale populației.

Conform lui Dancă, măsurile vor fi decise doar în urma unei estimări „foarte riguroase” făcute în zilele dinaintea datei de 15 mai. Șeful cancelariei primului ministru a mai spus, întrebat despre dotările pentru sistemul medical, că „am plecat în această bătălie cu mâinile goale și într-un timp foarte scurt am reușit, pe lângă aprovizionarea din import cu materialele sanitare (…) am reușit performanța, în ciuda tuturor criticilor, am reușit să dăm drumul inclusiv producției locale”. „Am dat deja în producție producția   de măști, de combinezoane, se lucrează inclusiv pentru producția de materiale necesare acestor echipamente, se lucrează la producția de alte echipmente sanitare a i credem că pentru perspectiva unui val doi om fi pregătiți inclusiv din punctul de vedere al producției locale” a adăugat Dancă.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/politic/danca-exista-toate-scenariile-pe-masa-pentru-15-mai-exista-inclusiv-posibilitatea-prelungirii-starii-de-urgenta-exista-scenariul-modificarii-acestei-situatii-si-declararii-starii-de-alerta-19350945

I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.