Fast food ul îți încetinește metabolismul?
Metabolismul tău se referă la toate reacțiile chimice care apar în corpul tău.A avea un metabolism rapid înseamnă că organismul tău arde mai multe calorii. Pe de altă parte, a avea un metabolism lent înseamnă că organismul tău arde mai puține calorii, ceea ce face mai dificilă menținerea sau pierderea în greutate.
Unele alimente vă pot crește metabolismul. Dar cum îl afectează mâncarea nesănătoasă?
Ce sunt alimentele procesate?
Este hrană bogată în calorii goale, carbohidrați rafinați și grăsimi nesănătoase. De asemenea, au un conținut scăzut de nutrienți, cum ar fi proteinele și fibrele. Unele exemple includ cartofi prăjiți, chipsuri de cartofi, băuturi dulci și majoritatea pizza.
Fast food-ul este disponibil pe scară largă, este ieftin și usor de obținut. De asemenea, este adesea puternic comercializat, în special copiilor, și promovat cu mențiuni de meniu sănătatos.
Deși este gustos, de obicei nu este foarte sățios și este ușor de mâncat în exces. Interesant este că fast food-ul îți poate afecta creierul într-un mod foarte puternic, mai ales atunci când este consumată des și în cantități excesive. Poate declanșa o eliberare masivă de dopamină, un neurotransmițător care ajută la controlul centrului de recompense și plăcere al creierului. Când creierul tău este inundat cu dopamină în cantități atât de nenaturale, poate provoca dependență de alimente la unii oameni.
Este nevoie de mai puțină energie pentru a digera mâncareatip fast food. Are nevoie de energie pentru a digera, absorbi și metaboliza alimentele pe care le consumi din această categorie. Acesta este denumit efectul termic al alimentelor (TEF) și reprezintă, în general, aproximativ 10% din cheltuiala zilnică de energie. Metabolizarea proteinelor din alimente necesită mult mai multă energie decât metabolizarea carbohidraților sau a grăsimilor. De fapt, o dietă bogată în proteine poate determina organismul să ardă cu până la 100 de calorii suplimentare pe zi. În plus, gradul în care alimentele sunt procesate afectează efectul termic al alimentelor (TEF). În general, va fi mai mare atunci când consumați alimente întregi din nutrienți complecși, în comparație cu alimentele nedorite rafinate, procesate.
Pentru a investiga acest lucru, un mic studiu pe 17 persoane sănătoase a comparat două mese de tip sandwich care diferă în ceea ce privește nivelul lor de procesare, dar nu compoziția lor de macronutrienți sau conținutul de calorii. Studiul a constatat că cei care au consumat un sandviș din cereale integrale cu brânză cheddar au ars de două ori mai multe calorii digerând și metabolizând masa decât cei care au mâncat un sandviș făcut cu cereale rafinate și brânză procesată. Deși acest studiu a fost mic, rezultatele indică faptul că alimentele procesate necesită mai puțină energie pentru digerare și metabolizare decât alimentele integrale. Acest lucru duce la mai puține calorii arse pe parcursul zilei, ceea ce face ca pierderea în greutate și întreținerea să fie mai dificile.
Mâncarea procesată poate provoca rezistență la insulină. Rezistența la insulină este atunci când celulele corpului nu mai răspund la hormonul insulină. Acest lucru poate duce la niveluri mai mari de zahăr din sânge. Rezistența la insulină este un factor de risc major pentru sindromul metabolic, diabetul de tip 2 și alte boli grave. Consumul de alimente procesate a fost asociat cu un risc crescut de rezistență la insulină.
Un mic studiu pe 12 bărbați sănătoși a raportat modificări ale capacității mușchilor scheletici de a procesa glucoza după doar cinci zile cu o dietă bogată în alimente procesate grase. Cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă compusă din alimente fast food bogate în grăsimi poate duce la rezistență la insulină pe termen lung.
În plus, rezultatele unui studiu de 15 ani indică faptul că riscul dumneavoastră de a dezvolta rezistență la insulină se poate dubla atunci când consumați fast-food de mai mult de două ori pe săptămână, comparativ cu mai puțin frecvent. Acest lucru implică faptul că consumul regulat de junk food poate promova rezistența la insulină.
Băuturile îndulcite cu zahăr îți pot încetini metabolismul
Dintre toate alimentele nedorite, băuturile dulci ar putea foarte bine să fie cele mai rele pentru corpul tău. Când sunt consumate în exces, acestea pot contribui la tot felul de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, afecețiuni cardiace, sindromul metabolic și diabetul de tip 2. Aceste probleme sunt atribuite în principal nivelurilor lor ridicate de fructoză, un zahăr simplu metabolizat în principal de ficat. Când consumați multă fructoză, ficatul se poate supraîncărca și poate transforma o parte din ea în grăsime.
Îndulcitorii pe bază de zahăr, cum ar fi zahărul de masă (zaharoza) și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, sunt în jur de 50% fructoză și se găsesc frecvent în băuturile dulci. Când este consumată în cantități mari sub formă de zaharuri adăugate, fructoza poate altera semnalele de sațietate, poate afecta răspunsul grelinei „hormonului foamei” după mese și poate promova depozitarea grăsimilor în jurul abdomenului. În plus, îți poate încetini metabolismul.
Într-un studiu, persoanele supraponderale și obeze au consumat băuturi îndulcite cu fructoză și au furnizat 25% din aportul zilnic de calorii. Pe parcursul unei perioade de 10 săptămâni, aceștia au experimentat o scădere semnificativă a cheltuielilor de energie în repaus.
Acest lucru sugerează că fructoza din băuturile dulci poate scădea numărul de calorii pe care le arzi, cel puțin atunci când este consumată în exces.
Nu este vorba doar despre calorii. Scăderea aportului de calorii este importantă dacă vrei să slăbești.
Cu toate acestea, conținutul de calorii al alimentelor tale nu este singurul aspect care contează. Calitatea alimentelor pe care le consumi este la fel de importantă. De exemplu, consumul a 100 de calorii de cartofi prăjiți poate avea efecte foarte diferite asupra corpului tău față de 100 de calorii de quinoa. Majoritatea cartofilor prăjiți din comerț sunt bogate în grăsimi nesănătoase, carbohidrați rafinați și sare, în timp ce quinoa este bogată în proteine, fibre și multe vitamine. În primul rând, arzi mai multe calorii metabolizând alimentele întregi decât alimentele fast food. De asemenea, arzi mai multe calorii consumând alimente bogate în proteine, în comparație cu alimentele bogate în grăsimi nesănătoase și carbohidrați rafinați. În plus, alimentele bogate în proteine îți pot reduce apetitul, îți pot reduce pofta și pot influența hormonii care îți reglează greutatea. Prin urmare, caloriile din alimente integrale, cum ar fi quinoa, sunt de obicei mai satioase decat caloriile din alimentele nedorite procesate precum cartofii prajiti.
Înainte de a începe să restricționați aportul de calorii pentru a pierde în greutate, luați în considerare alegerea alimentelor mai bune și alegerea alimentelor mai hrănitoare, de înaltă calitate.
Consumul de cantități mari de junk food are consecințe metabolice. De fapt, poate crește riscul de rezistență la insulină și poate reduce numărul de calorii pe care le ard în fiecare zi. Dacă vrei să-ți stimulezi metabolismul, mai multe strategii te pot ajuta să faci asta. Pentru a începe, încercă să incluzi mai multe alimente bogate în proteine în dieta ta, încorporând antrenamente de forță în stilul tău de viată și să te orientezi mult spre un somn de înaltă calitate .
Articolul are doar scop informativ și nu este destinat a fi utilizat ca diagnostic medical. Informațiile din acest articol nu sunt menite să trateze, diagnosticheze sau sa vindece afecțiuni sau boli. Este destinat numai în scopuri generale de sănătate și bunăstare.
Dacă aveți întrebări, doriti să vă programați la o consultație vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@carminastroia.ro, telefonic 0749227579 sau prin formularul de contact disponibil pe site.
Dacă ești hotărât/ă să obțineți ajutor cu privire la sănătatea ta, contactați-ne astăzi pentru a programa o evaluare nutritionala.
Sănătatea ta este la un click distantă! Descoperă-ți povestea din ADN-ul tău!