Festivalul Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, la ediția a II-a
A doua ediție a Festivalului Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, organizat de Asociația Visit Mureș în parteneriat cu Primăria Comunei Zau de Câmpie și Asociația ‘Manifest pentru Patrimoniu’, va fi organizat în zilele de 26 și 27 aprilie la Castelul Ugron.
‘Inițiativa început odată cu proiectul Flori la Castel, în anul 2020, proiect care își propune să urmărească obiectivele de patrimoniu de pe teritoriul României, mai puțin cunoscute sau aflate într-o stare avansată degradare, dar care au povești fabuloase. Proiectul a început la Zau de Câmpie cu povestea Castelului Ugron și odată cu acest prim episod ne-am gândit că ar fi minunat să putem să relaționăm cele două obiective de patrimoniu de pe teritoriul comunei Zau de Câmpie, castelul Ugron și rezervația Bujorilor de Stepă (…). După 2 ani, în 2022, odată cu declararea bujorului ca floare națională, ne-am gândit că acesta este cel mai bun moment să trecem de la idei la fapte și am reușit să capacităm autorități locale, județene, artiști, meșteri populari, producători din zonă, au îmbrățișat ideea noastră și ne-au cerut să venim cu un plan. Așa că în momentul de față am ajuns la o a doua ediție în care punem în centrul atenției elementele de patrimoniu local și județean’, a declarat presei, joi, reprezentantul Asociației ‘Manifest pentru Patrimoniu’, Florin Moldovan.
Potrivit inițiatorului Festivalului Bujorului la Castel, scopul manifestării este atragerea cât mai multor vizitatori din afara județului, care să afle despre frumusețea unică a bujorului de stepă, dar și despre castelul Ugron, care are numeroase legende.
‘De câțiva ani, a apărut și pe harta comunei o plantație de Paulownia care a ajuns la maturitate, o inițiativă privată, și începând cu ediția din acest an încercăm să integrăm și această plantație în itinerariul vizitatorilor care ajung la Castel și la Rezervația de Bujori de Stepă. În plus, față de prima ediție a festivalului, pentru a avea și un cadru concret de relaționare a acestor obiective, am luat inițiativa să organizăm împreună cu un partener specializat un itinerariu cu biciclete electrice. Atracția este să încercăm să fim cât mai ecologici și punem la dispoziție 20 de biciclete electrice. Însă toți cei care vor să se alăture turului sunt invitați. Practic noi dăm startul, dăm un mesaj și invităm oamenii să ni se alăture în această în acest traseu de descoperire a obiectivelor și a frumuseților de pe teritoriul comunei’, a afirmat organizatorul.
Asociația Visit Mureș a anunțat, joi, că, pe parcursul a două zile, vizitatorii sunt invitați să se bucure de tururi ghidate ale castelului în limbile română și maghiară, oferite de Asociația AntePortum. Pe toată durata festivalului, în Zau de Câmpie vor funcționa puncte gastronomice fixe, unde vizitatorii pot degusta: ciorbă de pește și pește la grătar, gulaș la ceaun, papanași, plăcinte ardelenești și prăjituri cu mere. Un moment special al festivalului va fi inaugurarea unui mural spectaculos, realizat de artistul timișorean Flaviu Roua, care va aduce o notă artistică vibrantă pe una dintre clădirile din zonă – punctul de plecare spre rezervația de bujori’, a arătat Asociația Visit Mureș, într-un comunicat de presă.
Din motive de siguranță, accesul în castelul Ugron va fi limitat.
În programul festivalului figurează recitaluri susținute de Dan Helciug & Spitalul de Urgență și The Pipers Band, proiecția documentarului ‘Apă și Talpă’, o aventură de 1.400 km pe Via Transilvanica, recitaluri de muzică și dansuri populare din zona Câmpiei Transilvaniei, teatru și ateliere pentru copii, expoziții de costume populare și fotografie.
În plus, va fi organizat un târg cu produse tradiționale (balmoș, brânzeturi, plăcinte, dulciuri de casă, lavandă, langoși, miere, vin și pălincă) și obiecte de artizanat, în curtea castelului și tururi cu biciclete electrice între castel și Rezervația de bujori de stepă. AGERPRES