Filmul Billion Star Hotel şi Vizi Imre la Casa de Cultură

1

Campania filmului Billion Star Hotel , World Have a Nice Day (World HaND) , a continuat cu spectacolul de gala de la Tirnaveni (România), realizat cu sprijinul municipiului Tirnaveni si al Consiliului Local. Proiectia a avut loc in data de 26 mai 2016 de la ora 17, la Casa de Cultura , in prezenta realizatorilor.
Un spectacol unic de film si muzica, cu un film onorat cu 17 distinctii in intreaga lume, inclusiv la Hollywood USA, si un recital Vizi Imre, compozitorul coloanei sonore Billion Star Hotel, premiata la Euro Film Festival si Los Angeles Independent Film Award.

 

2

3

4

Un film cu atâtea povești câți spectatori…, care vorbește despre destinele a trei personaje aparent ciudate – Sică Generalu’, Panait Surdu și Arthur Popescu, despre neliniști interiore, traume din copilărie, drame sufletești . Ei sunt purtați de viață pe propriul drum și odată cu maturizarea lor, temerile și confruntarile cu viața, se schimbă. O călătorie prin viața, a trei oameni aparent pierduti, in cautarea fericirii. O calatorie în care transpare adevărul că viața inseamnă însuși propriul fel unic, complicat sau ciudat de a fi. Chiar si asa, pana la urma o vor gasi. Unde? Vor descoperii fericirea chiar foarte aproape de ei.
O inovatie artistică post-modernista, inspirată ca și construcție narativă nonconformista, respectiv ca forma de protest, din operele părinților DADA, dar si din viata reala. O inovatie prin prezentarea in asociere a contrastelor, a optiunilor, fara a influenta clar in vreo directie sau alta, astfel incat spectatorul sa aleaga dupa propria-i constiinta. Totodata, un film complex, care iese din tipare si prin faptul ca îmbină mai multe genuri, unii spectatori putând remarca latura socială, dramatică, alții accentele de comedie, alții poveștile de dragoste, alții elementele de tip „fantasy” sau pe cele „musical”, deci povești pentru fiecare.

Intrarea a fost liberă.

Cronica unui cinefil :

Un film făcut de Mureșeni.
Ce pot să zic…
Un film “ciudat” care naște senzații plăcute. Povestit în cronologie inversă ca și Memento-ul lui Christopher Nolan si cu o poveste și o cromatică de tip Jean-Pierre Jeunet, împărțit pe capitole, ca filmele lui Tarantino, filmul acesta reușește cumva să acapareze tot ce e mai bun, într-o singură cutie…,
iar scena cu valiza e de dea dreptul Pulp Fictioniană,
E incredibil cum niște oameni din Mureș au reușit să construiască așa ceva, având în vedere că întreg proiectul a durat patru ani, ca s-a lucrat cu un buget mic, mi se pare chiar miraculos.
Billion Star Hotel este o parabolă, o metaforă, o poezie care spune povestea a trei personaje părăsite de părinți în copilărie, fiecare cu drama lui personală… a căror poveste este spusă de un alt personaj, TATA RUDI, un fel Șeherezada, care si el are o poveste, așa cum și noi avem poveștile noastre..
Nu știm dacă poveștile sunt sau nu adevărate, dar nici nu contează…dacă sunt, odată spuse, ele există.
Tot ce contează e…ce învățăm din ele….cu ce rămânem…
și încotro ne îndreptăm … către stele?
Fiecare dintre noi are o poveste de spus și toate poveștile din lume sunt demne de un film.
Imaginația și voința unor oameni, au făcut aceste povești să prindă viață și să le putem și noi viziona.
și pentru că poveștile sunt spuse cu umor, ne face să înțelegem, că viața nu trebuie luată așa în serios…și că râsul e medicamentul suprem.
Și povestea voastră așteaptă să fie spusă sub acoperișul lumii cu un miliard de stele.
Filmul rulează de la început în flash-uri din viața personajelor, evenimente din trecut, din copilărie, sunt relatate, traume care-i urmăresc toată viața…
Este povestea noastră, ce…., voi nu aveți traume?
Billion Star Hotel vă face doar să le conștientizați. și poate să scăpați de ele.
Cele trei personaje călătoresc cu trenul vieții care pornește de la Teaca și duce undeva în “rai”, un loc unde poți mânca cât vrei, sta cât vrei, fără să te coste și fără regreți că mâine nu mai ai ce să pui pe masă, pentru că totul este.. un univers fără limite.

Odată ajunși acolo, reflexele vieții îi trădează, Ei sunt obișnuinți cu greul din lume, cu munca, iubirea, frica și șmecheria , iar locul acela promite doar belșug, așa că personajele noastre au de gând să-l părăsească.
Au la ei o valiză pe care au primit-o și pe care nu o deschid niciodată.
Intenționat făcută povestea așa…, regizo-scenaristul vrea să ne lase într-o enigmă de-a lui Blaga; “eu nu strivesc corola de minuni a lumii… și nu ucid cu gândul tainele ce le întâlnesc în calea mea”, vrea să participăm și noi la film, gândind-ne, oare ce ar putea fi în ea?
Oamenii aia …nu deschid valiza și nu o vor face, dintr-un reflex al omului care uită să mai creadă în miracole, plus că în zilele de azi, miracolul e văzut ca și o șmecherie
Să vă spun și eu o poveste..de-a lui Tolle.
“Un cerşetor stătea la marginea unui drum de mai bine de 30 de ani. Într-o zi, trecu pe acolo un străin. „Te înduri să-mi dai un ban?”, murmură mecanic cerşetorul, întinzându-i vechea lui şapcă de baseball. „Nu am nimic să-ţi dau”, spuse străinul. „Dar pe ce eşti aşezat?”, întrebă acesta. „Un gunoi”, răspunse cerşetorul. „E doar o cutie veche. Stau pe ea de când mă ştiu”. „Te-ai uitat vreodată înăuntru?”, întrebă străinul. „Nu”, răspunse cerşetorul. „Ce rost are? Nu e nimic în ea”. „Uită-te înăuntru”, insistă străinul. Cerşetorul reuşi să ridice puţin capacul. Şocat, nevenindu-i să creadă, văzu că toată cutia era plină cu aur. Eu sunt străinul care nu are nimic să vă dea şi care vă spune să vă uitaţi înăuntru”
Sărac și fără bani. e greu să te iluminezi, dar bogat și cu de toate, e și mai greu.
Nu am de gând să vă povestesc filmul, trebuie să-l vedeți fiecare,
să ascultați incredibila coloană sonoră și să vă lăsați vrăjiți.
tot ce vă pot spune…este că, totul e posibil odată ce crezi că este posibil.
Nu-i nimic nou sub soare, căci totul se ascunde în stele.
Și tu ești o stea, și și tu ai strălucirea ta.
A sosit timpul să lucești!

De Kaiser Eckhart Zelig

Despre campania World HaND
In urma cu 100 de ani, in luna februarie a anului 1916, doi români (Tristan Tzara și Marcel Iancu) au lansat curentul dAdA în cadrul Cabaretului „Voltaire”, în Zürich, capitala de atunci a Elveției.
Generația de artiști de după Primul Război Mondial, confruntată pentru prima dată cu ororile unui război, care nu dădea semne că s-ar apropia de sfârșit, a creat una dintre cele mai radicale mișcări din istoria umanității. Intelectualii, dezertorii, refugiații politici, toți cei revoltați împotriva absurdității acestui conflict au vrut să răspundă absurdului prin absurd și și-au manifestat această revoltă mai curând prin provocare, decât prin principii pur estetice.
„Pentru a face o poezie dadaistă luați un ziar, luați o pereche de foarfeci, alegeți din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreți să o dați poeziei voastre. Decupați articolul. Tăiați cu grijă toate cuvintele care formează respectivul articol și puneți toate aceste articole într-un săculeț. Agitați-l încetișor. Scoateți cuvintele unul după altul, dispunându-le în ordinea în care le veți extrage. Copiați-le cuviincios. Poezia vă va semăna. Și iată-vă un scriitor infinit de original și înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deși, se înțelege, neînțeleasă de oamenii vulgari.” (Tristan Tzara)
În 20 februarie 2016, cu ocazia Zilei Mondiale a Dreptății Sociale ONU, după 100 de ani de la apariția curentului dAdA, alți români (printre care Alecs Năstoiu, regizor/scenarist și Ovidiu Vasu, producător) lansează filmul de lung metraj Billion Star Hotel.
Bilion Star Hotel este un film romanesc contemporan, selectat la 41 de festivaluri internationale si distins cu 17 premii in intreaga lume,inclusiv la Hollywood, care celebrează curentul artistic Dada, atât prin structură (scenariul se bazează pe întâmplări reale „decupate” din mass media actuală – televiziuni, ziare, bloguri online, website-uri etc) cât și prin mesajul social transmis: să fim mai buni și mai generoși unii cu ceilalți, în contextul în care lumea se pregătește din nou, din păcate, de un război absurd.
Moto-ul filmului, „să-i iubim pe semenii noștri ca pe noi înşine, să-i măsurăm pe alţii cu măsura cu care ne măsurăm pe noi, să preţuim lucrurile şi nevoile lor prin cele ale noastre. Când le vom dori ceea ce ne dorim nouă şi când îi vom feri de ceea ce ne ferim noi, atunci vom împlini legea adevăratei iubiri. (Confucius)”, a condus la campania „World, Have a Nice Day!” care se va desfășura pe parcursul anului 2016 în mai multe locații, fie în cadrul unor festivaluri de film, fie în cadrul unor evenimente de promovare a curentului Dada: Romania (București, Brașov, Târgu Mureș, Iași, Sibiu, Suceava, Pitești, Cluj, Galați, Constanța, Oradea, Ploiesti, Moinesti – Bacau, Sighisoara,Lugoj, Reghin, Tirnaveni), Statele Unite ale Americii (Los Angeles , New York, Miami), China, India, Franța (Paris), Olanda (Amsterdam), Singapore, Italia (Roma, Veneția), Austria (Viena), Canada (Toronto, Vancouver), Grecia (Tesalonic, Atena), Germania (Berlin, Munchen, Eberswalde), Anglia (Londra), Hong Kong, Australia (Brisbane), Bulgaria (Burgas), Spania (Barcelona, Malaga), Islanda (Reykjavik).
Campania World Have a Nice Day( World HaND) este o buna oportunitate de promovare a judetului Mures.Campania, care se incheie la sfarsitul anului 2016, in Elvetia la Cabaret Voltaire din Zurich, locul de intemeiere al curentului artistic Dada, doreste sa transmita un mesaj global de pace si iubire, care este la indemana si exista de veacuri in constiinta oamenilor .