Finanțare nerambursabilă în domeniul agroalimentar

Firmele din domeniul agroalimentar vor putea obține, începând cu 26 mai 2022, fondurile europene nerambursabile de până la 120.000 euro pentru capital de lucru în cadrul Programului Operațional Competitivitate. Pentru a afla cele mai importante informații Răzvan Gălățan, Directorul Operațional Goodwill, explică tot ce trebuie să știe antreprenorii despre POC 4.1.2.

POC 4.1.2 este o măsură în cadrul Programului Operațional Competitivitate care acordă sprijin pentru redresarea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pisciculturii, acvaculturii și  a industriei alimentare. Pe lângă domeniile enumerate, pe lista întreprinderilor eligibile, se numără și  cele care au activitatea de fabricare a hârtiei și a cartonului ondulat și a ambalajelor din hârtie și carton.

Care este valoarea și intensitatea maximă a finanțării?

Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește astfel:

a) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro;

b) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 13.501 euro, valoarea grantului poate fi de până la 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma 120.000 euro;

c) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 120.000 euro.

Intensitatea finanțării este de 85% din valoarea grantului solicitat. Cofinanțarea se adaugă la valoarea grantului, suma maximă de 120.000 euro nu include și cofinanțarea beneficiarului.

Care este bugetul alocat finanțării?

Fondurile alocate pentru această măsură sunt 250 de milioane euro.

Ce se finanțează?

Beneficiarii vor putea utiliza granturile pentru capital de lucru, sub formă de sumă forfetară pentru susținerea următoarele cheltuieli:

• Stocuri de materii prime (semințe, fitosanitare), materiale, mărfuri, alte categorii de stocuri necesare

• Datorii curente față de furnizorii curenți, inclusiv furnizorii de utilități

• Echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente necesare reluării activității

• Obiecte de inventar inclusiv, obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activitățiicurente

• Datorii la buget de stat

• Redevențe, arendă

• Servicii curente (fără consultanță)

• Chiria

Detalii pe agroinfo.ro