Fiul unui cioban din judeţul Mureş susține că tatăl său i-a făcut cadou 4,5 milioane de euro

Un bărbat din judeţul Mureş a fost obligat de ANAF să achite peste 2,3 milioane de lei, echivalentul a aproape 470.000 de euro, impozit, dobânzi şi penalităţi pentru averea pe care nu a putut să o justifice. Bărbatul a dat Fiscul în judecată şi susţine că a primit 4,5 milioane de euro în perioada 2014-2016 de la tatăl său, unul din cei mai importanţi oieri din judeţ, transmite ziare.com.

Un bărbat din judeţul Mureş a dat Fiscul în judecată, după ce inspectorii ANAF i-au stabilit de plată un impozit pe venit de 1,6 milioane lei, aproximativ 328.000 de euro, iar suma a crescut la peste 2,3 milioane de lei, circa 470.000 de euro, cu dobânzi şi penalităţi. ANAF susţine că bărbatul trebuie să plătească impozit la banii pe care nu-i poate justifica. Pe de altă parte, bărbatul precizează că banii îi are de la tatăl lui cu titlu gratuit. În instanţă, bărbatul a arătat că “a beneficiat, în perioada 2014 – 2016, de donaţii de la părinţi în cuantum total de aproximativ 4,5 milioane euro, sumele fiind încasate atât în lei, cât şi în valută”. Bărbatul a arătat că sumele au fost dobândite cu titlu gratuit, respectiv sub formă de donaţii, venituri care sunt neimpozabile. Fiul oierului din Mureş le-a făcut judecătorilor un calcul prin care să justifice cum a adunat tatăl său milioane de euro din oierit. Potrivit acestuia, de pe urma unei singure oi din rasa Spanca tatăl lui încasa 1.255 de lei pe an.

Mureşeanul a mai arătat că numărul minim al oilor deţinute de tatăl său era de 1.150 capete în fiecare an, rezultând un câştig total aferent perioadei 1976-2017 de aproape 43 de milioane de lei, aproape 9 milioane de euro, la care se adaugă alte peste trei milioane de lei provenite din creşterea unor oi deţinute de consăteni, servicii pentru care oierului îi revenea o parte din câştig.

Venituri de peste 14 milioane de euro din creşterea animalelor

Fiul ciobanului a arătat că în cei 42 de ani de oierit, tatăl său “a acumulat economii foarte semnificative, care la un calcul sumar se ridică la cel puţin 68.918.200 de lei (46.499.200 de lei câştig în urma creşterii şi valorificării efectivelor de ovine + 22.419.000 de lei câştig în urma creşterii şi valorificării efectivelor de porcine)”. Raportată la cursul euro mediu din 2019, suma totală depăşeşte 14,3 milioane de euro. Bărbatul a precizat că părintele le-a oferit bani şi celorlalţi fraţi.

“Le-a oferit surse de fonduri suficiente pentru a-şi pune bazele propriilor afaceri la nivel local (carmangeria şi magazinele de mezeluri Ponderosa, restaurantele Tempo şi Laci Csarda, Hotel Tempo, lanţul de magazine alimentare Palas)”.

Judecătorii Tribunalului Mureş au respins cererea bărbatului şi au menţinut decizia de impunere prin care acesta este obligat să achite impozite cu dobânzi şi penalităţi de peste 2,3 milioane lei. “Probele administrate nu dovedesc donaţia valorii de 4.500.000 de euro către reclamant”, se arată în sentinţă. Procesul continuă la Curtea de Apel Târgu Mureş.
Citeşte întreaga ştire: Fiul unui cioban din judeţul Mureş susține că tatăl său i-a făcut cadou 4,5 milioane de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.