Focar de pestă porcină la Dâmbău și Crăiești

După cazurile de la finele lunii trecute de la Țigmandru și Crăiești, în județul Mureș s-au mai confirmate alte două focare, ultimul fiind ieri în localitatea Criș, comuna Daneș.

Directorul DSV Mureș, Kincses Sandor precizează au fost eliminați aproximativ 40 de porci domestici infectați:

Momentan avem patru focare confirmate, la Crăiești, Dâmbău comuna Adămuș, la Țigmandru și la Criș, următorul care va fi confirmat. Deci avem zonele de protecție în care intră mai multe localități printre care și municipiul Târnăveni. În focarele respective s-a realizat uciderea animalelor – un număr exact nu pot preciza acum, astăzi vorbim de 14 animale deci în total undeva între 35 și 40.

Vinovații principali sunt înșiși producătorii care, după 3 ani de când a apărut pesta porcină la noi, continuă să fie neglijenți.Mulți dintre ei achiziționează și vând porcine fără documente, le sacrifică sau le mor porcii și nu anunță veterinarul, precizează directorul DSV Mureș, Kincses Sandor:

Producătorii ar trebui ei să se protejeze, pentru că porcii circulă fără documente legale, nu se respectă condițiile minime de biosecuritate, uită să anunțe când își taie și când își vinde porcul, duce masă verde de pe terenul agricol din zone unde avem foarte multe cazuri la mistreți și imediat o administrează în hrana porcilor, folosesc resturile alimentare în hrana porcului, circulă dintr-un loc într-altul fără să-și schimbe încălțămintea, deci boala o transmit proprietarii, în primul rând.

DSP Mureș atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă extinderea rapidă a focarelor de pestă porcină africană, o boală fără tratament care produce pagube enorme crescătorilor de porci.

Pericolul este amplificat de circulația necontrolată în căutare de hrană a porcilor mistreți infectați care sunt transmițători ai virusului pestei porcine africane.

Radiomures.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.