Focare de pestă porcină la Bazna și Velț

În cursul zilei de Joi 08 aprilie 2021, pe raza județului Sibiu au fost identificate două focare de Pestă Porcină Africană, a anunțat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Andreea Ștefan.

Un focar este situat într-o exploatație din Bazna (în urma morții a 3 porci), iar al doilea focar a fost înregistrat într-o exploatație din comuna Velț (în urma găsirii unui porc mort).

Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru fiecare focar în parte și au fost adoptate două decizii comune cu județele Mureș și Alba.

Pentru focarul identificat în localitatea Bazna s-au stabilit următoarele:

  • Localitatea aflată în zona de protecție este : Bazna.
  • Fondurile de vânătoare aflate în zona de protecție sunt: F.V.28 Bazna – jud. Sibiu și F.V. 63 Târnăveni – jud. Mureș.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Velț, Blăjel, Păucea, Boian, Mediaș, Târnava, Colonia Târnava,  Copșa Mică, Tarnăvioara,  Chesler, Romanești, Valea Lungă și Dârlos – din jud. Sibiu ; localitățile Crăciunelul de Sus, Tătârlaua și Cetatea de Baltă – din jud. Alba ; localitățile Delenii, Botorca și Băgaciu din jud. Mureș.
  • Fondurile de vânătoare din zona de supraveghere sunt:F.V.30 Moșna, F.V.31 Ațel si F.V. 32 Dârlos – jud. Sibiu ; V. 28 Jidvei – jud. Alba si F.V. 62 Gănești – jud. Mureș.

În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăiau 6 porci, acesta fiind uciși. Animalele ucise și animalele moarte, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, nu au fost evaluate și nu s-a întocmit dosarul de despăgubire, din cauza faptului că proprietarul nu avea înregistrate animalele.

Pentru focarul identificat în localitatea Velț s-au stabilit următoarele:

  • Localitățile aflate în zona de protecție sunt : localitatea Velț – jud. Sibiu. Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.32 Dârlos – jud. Sibiu și F.V.63 Târnăveni – jud. Mureș.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Blăjel, Păucea, Bazna, Mediaș, Romanești, Boian, Curciu și Valea Lungă  – toate în județul Sibiu ; localitățile Tătârlaua, Cetatea de Baltă, Feisa și Sântămărie – în jud. Alba și localitățile Delenii, Cornești, Botorca, Crăiești, Adămuș, Dâmbău, Târnăveni și Băgaciu – în jud. Mureș.
  • Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.32 Dârlos și F.V.28 Bazna– din jud. Sibiu; F.V. 28 Jidvei si F.V.27 Veseuș – din jud. Alba și F.V. 62 Gănești din jud. Mureș.

Animalul găsit mort nu face obiectul despăgubirii, ca atare acesta nu a fost evaluat și nu s-a întocmit dosarul de despăgubire, se arată în comunicatul Prefecturii Sibiu.

(Foto Arhivă)

Nova TV

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.