Forța de muncă din Târnăveni lovită din plin de închiderea fabricilor de cablaje
25.000 de locuri de muncă din 20 de companii auto s-au evaporat în şase ani, cele mai multe din producţia de cablaje în România. Pentru Târnăveni lovitura puternică a venit în anul 2021 când fabrica de cablaje cu peste 1000 de angajați s-a închis pe plan local. De asemenea nici ceilalți angajatori unde muncitorii din Târnăveni făceau naveta nu au dus-o prea bine, Leoni din Luduș sau Kromberg din Mediaș.
Fabricile de cablaje atrăgeau cea mai mare parte a personalului necalificat, dar de multe ori era o mare provocare pentru aceștia să-și găsească muncitori. Desigur nici salariile sau condițiile de muncă nu erau prea strălucite, dar totuși ofereau un confort pe plan local, o mare parte a forței de muncă având un serviciu în localitate.
Să nu uităm că în anul 2015 era o adevărată bătaie pe muncitorii disponibili. Reprezentanţi ai companiei de cablaje auto Kromberg şi Schubert ofereau pe stradă femeilor câte o ciocolată şi un pliant. Pliantul prezenta oferta de angajare a firmei de cablaje cu sediul în Mediaş, care urma să recruteze 2000 de muncitori.

La un an după închiderea de la Târnăveni, cel mai mare angajator la aceea vreme, Sews, deschidea o fabrică similară în Egipt, unde a creat în 2022 peste 10.000 de locuri de muncă.

Istoricul companiei Sews a început în România în anul 2000 când a fost deschisă prima fabrică la Deva, unde au lucrat peste 3400 de angajaţi. Ulterior s-au mai deschis fabrici în România, cea de-a doua tot la Deva intitulată Doran cu peste 600 de angajaţi, la Orăştie cu peste 1100 de angajaţi, în Alba Iulia cu peste 1700 de angajaţi şi la Târnăveni unde s-a ajuns de asemenea la peste 1000 de angajați.
Încă din anul 2015 directorul pe România al Sews, Richard Nelson îşi exprima speranţa că angajările se vor putea rezolva la Târnăveni, în caz contrar compania fiind nevoită să reloce producţia în Maroc sau Egipt, unde mai deţinea alte fabrici. În perioada respectivă și la Târnăveni exista o lipsă mare de muncitori.
Cele 20 de companii cu cele mai mari pierderi de angajaţi între 2018 şi 2023 şi-au redus numărul personalui cu mai bine e 25.000 de salariaţi, potrivit datelor centralizate de ZF şi Bridge to Information.
Din top trei companii cu cele mai mari reduceri de personal – Yazaki, SEWS şi Draexlmaier sunt producători de cablaje, la fel şi Leoni, care a anunţat deja până ieri două campanii de reducere de personal în 2024. Pe de altă parte, producţia de cablaje necesită forţă de muncă ieftină. De aceea în România tocmai producătorii de cablaje au fost primii care au venit după 1990, iar creşterea salariului minim pe economie a dus la reducerea numărului angajaţilor acestora. Pe de altă parte, pe măsură ce maşinile electrice devin mai simple, iar producătorii auto mizează pe configuraţii standard, reducând complexitatea maşinilor, sunt necesare mai puţine cabluri într-un vehicul.
Jucătorii din industrie explică anumite fluctuaţii de personal şi pe faptul că unele companii au dorit să realizeze optimizări, iar o parte dintre salariaţi nu sunt angajaţi direct de către companie, ci de firme de leasing de personal, care livrează angajaţi în funcţie de cerinţele companiilor.
