Portalul municipiului Târnăveni

De interes

Funcționează dieta AIP?

Deși cercetările privind dieta AIP sunt limitate, unele dovezi sugerează că poate reduce inflamația și simptomele anumitor boli autoimune.
Poate ajuta la vindecarea unui intestin permeabil? Persoanele cu boli autoimune au adesea un intestin permeabil, iar experții cred că poate exista o legătură între inflamația pe care o experimentează și permeabilitatea intestinului lor.
Un intestin sănătos are de obicei o permeabilitate scăzută. Acest lucru îi permite să acționeze ca o barieră bună și să prevină scurgerile de alimente și resturi de deșeuri în sânge. Cu toate acestea, un intestin foarte permeabil sau permeabil permite particulelor străine să treacă în fluxul sanguin, la rândul său, provocând posibil inflamație. În paralel, există tot mai multe dovezi că alimentele pe care le consumați vă pot influența imunitatea și funcționarea intestinului și, în unele cazuri, poate chiar să reducă gradul de inflamație pe care îl experimentați).
Poate reduce inflamația și simptomele unor boli autoimune? Până în prezent, dieta AIP a fost testată pe un grup mic de oameni și a dat rezultate aparent pozitive. De exemplu, într-un studiu recent de 11 săptămâni, pe 15 persoane cu IBD care urmau o dietă AIP, participanții au raportat că au experimentat semnificativ mai puține simptome legate de IBD până la sfârșitul studiului. Cu toate acestea, nu au fost observate modificări semnificative ale markerilor de inflamație. Într-un alt studiu, 16 femei cu tiroidita Hashimoto, o boală autoimună care afectează glanda tiroidă, au urmat dieta AIP timp de 10 săptămâni. Până la sfârșitul studiului, inflamația și simptomele asociate bolii au scăzut cu 29%, respectiv 68%. Participanții au raportat, de asemenea, îmbunătățiri semnificative ale calității vieții lor, în ciuda faptului că nu există diferențe semnificative în măsurarea funcției tiroidiene.
Posibile dezavantaje
Dieta AIP este considerată o dietă de eliminare, ceea ce o face foarte restrictivă și potențial greu de urmat pentru unii, mai ales în faza de eliminare. De asemenea, faza de eliminare a acestei diete poate îngreuna mâncarea oamenilor în situații sociale, cum ar fi la restaurant sau la casa unui prieten, crescând riscul izolării sociale și disconfort .De asemenea, este important să rețineți că nu există nicio garanție că această dietă va reduce inflamația sau simptomele asociate bolii la toate persoanele cu tulburări autoimune. Cu toate acestea, cei care experimentează o reducere a simptomelor în urma acestei diete pot fi reticenți în a trece la faza de reintroducere, de teamă că poate readuce simptomele. Acest lucru ar putea deveni problematic, deoarece rămânerea în faza de eliminare poate face dificilă satisfacerea cerințelor zilnice de nutrienți. Prin urmare, rămânerea în această fază prea mult timp poate crește riscul de a dezvolta deficiențe de nutrienți, precum și sănătatea precară în timp.
Acesta este motivul pentru care faza de reintroducere este crucială și nu trebuie sărită.

Dacă întâmpinați dificultăți în a-ți gestiona afecțiune ta autoimună, ia în considerare o evaluare nutrițională on cabinetul CSBNDiet Precision NUTRITION, sau online, sau accesează pacehtul autoimun, alcatuit din test genetic și test de microbiotă, pentru o personalizare după codul tău ADN!