“GHINIONUL” ŞCOLILOR CARE SUNT ŞI MONUMENTE ISTORICE

Două şcoli din Târnăveni care au avut „ghinionul” de a fi şi monumente istorice nu pot fi reparate, deoarece reabilitarea acestora presupune refacerea şi păstrarea arhitecturii originale.

Este vorba de Gimnaziul de Stat Traian şi Colegiul Tehnic. Chiar dacă se află într-o stare de degradare avansată vizibilă, cele două instituţii de învăţământ pot fi reparate doar cu avizul Ministerului Culturii şi Cultelor şi desigur cu bani mulţi. Nu mai puţin de 3 milioane de euro din fonduri europene s-au solicitat prin intermediul unor proiecte realizate de Primăria municipiului Târnăveni şi depuse cu ani în urmă la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru de la Alba Iulia.

La vremea aceea, proiectele au fost declarate eligibile, semn că autorităţile şi-au făcut bine treaba, dar fără sursă de finanţare.

Odată cu trecerea timpului, studiile nu au mai fost conforme astfel că, proiectele prin intermediul cărora se solicitau fonduri europene pentru reabilitarea celor două instituţii de învăţământ din Târnăveni au fost retrase pentru refacerea documentaţiei. După actualizarea studiilor, acestea vor fi depuse din nou pentru a se solicita finanţarea necesară.

Până atunci însă, elevii care au avut ghinionul să studieze la cele două şcoli, nu au decât să spere, că într-o bună zi pot merge liniştiţi la o şcoală mai frumoasă.