Stiri locale

GRĂSIMEA LA 40 DE ANI, BOMBA HORMONALĂ DIN CORP

După cum bine avertizează Nora Ephron, autoarea cărţii ”I feel bad about my neck”, „la vârsta de cincizeci şi cinci de ani, vei avea un colac deasuprea taliei, chiar dacă vei fi îngrozitor de slabă.

Acest colac va fi vizibil mai ales din spate şi te va obliga să reevaluezi jumătate din hainele din dulap, mai ales bluzele albe.” Iar asta ni se va întâmpla tuturor.

I se întâmplă chiar şi lui Elizabeth Hurley. ”Cel mai mare risc după patruzeci de ani e faptul că nu poţi rămâne slabă doar cu yoga sau pilates”, mărturisea frumoasa actriţă recent. ”Trebuie să faci şi nilte aerobic. Doar dacă nu cumva mănânci puţin. Dar eu mănânc mult”.

Când cele care au un trup impecabil şi beneficiază de cele mai în vogă tratamente, precum Hurley, trec prin asta, e clar că ceva se întâmplă.

Pe măsură ce îmbătrâneşti e tot mai greu să slăbeşti, pentru că, până atunci, corpul tău şi grăsimea ajung să fie prieteni foarte buni.

Tristul adevăr este că totul începe să fluture când ajungi la vârsta mijlocie.

Daniel Sister, medic specializat în terapia hormonală, spune: ”Primele câteva kilograme pot să apară în mod misterios când ajungi pe la treizeci şi cinci de ani – indiferent cât de puţin mănânci sau câtă mişcare faci. Ţesutul muscular scade, iar rata metabolică începe să descrească. Capacitatea ta de a arde calorii se reduce, ca un foc care abia mai arde”.

Acum câţiva ani, cercetătorii au confirmat, în cele din urmă, ceea ce nutriţioniştii suspectau de ceva vreme: celulele grase au gen.

Celulele grase ale unei femei diferă, fiziologic, de cele ale unui bărbat. Sunt mai mari, mai active şi mai rezistente la diete. Când femeia ajunge la vârsta mijlocie, ca răspuns la nivelul redus de estrogen, cele 30-40 de miliarde de celule grase se înmulţesc, iar abilitatea lor de a înmagazina grăsimea creşte.

Rezultatul ţi dezavantajul cumplit ale tuturor acestor lucruri este acela că femeile ajunse la menopauză prezintă cea mai mare eficienţă de înmagazinare a grăsimii – iar locul în care se depun cel mai bine este burta. Aşadar, ai cu atât mai multe motive să iei legătura cu hormonii tăi şi să îi tratezi cu respect.

Menţine-ţi hormonii fericiţi!

Poate că nu te gândeşti prea des la aceşti mici năstruşnici, dar undeva în adâncurile finite noastre, ei ne controlează metabolismul, destinul, viaţa. Eliberaţi de glandele din corp, au o multitudine de funcţii, de interacţiuni, de roluri fascinante, ne manevrează toate activităţile metabolice şi, practic, ei sunt la comandă. Nu e nevoie să vorbim aici despre rolul fiecărui hormon. Ce contează pentru noi este faptul că ei ne afectează consumul de calorii, consumul de nutrienţi şi consumul de energie – trei factori care dictează forma corpului tău.

Numeroase studii au analizat rolul hormonilor în slăbire şi îngrăşare. Insulina, cortizonul, adrenalina, estrogenul, progesteronul, DHEA – toţi au un impact important şi este în interestul nostru să găsim un echilibru interior, pentru a arăta bine în exterior.

Mai ales după vârsta de patruzeci de ani, femeile sunt mult mai predispuse la fluctuaţii ale nivelului de hormone, comparativ cu bărbaţii, aşa că e chiar important să îţi menţii hormonii fericiţi, adică să consumi alimente care echilibrează eliberarea de hormoni, deoarece, astfel, vei avea mai multe şanse să eviţi depunerea de grăsimi.

Iată câteva lucruri pe care poţi să le faci:

Consuma mai multe legume, în special crucifere – napi, legume cu frunze verzi, broccoli, conopidă, varză chinezească, gulie –, deoarece toate fac bine hormonilor.

Boabele de soia sunt şi ele sănătoase. Foloseşte lapte de soia în locul celui de vacă, pentru cerealele de dimineaţă; bea supă miso ca încălzitor instant; alege tofu ca proteină, o dată pe săptămână (de mai multe ori, dacă îţi place; dacă tofu ţi se pare fad, alege varianta solidă şi marinează în sos de soia, ulei de chilli, ghimbir, usturoi şi ceapă tăiată; sau încearcă versiunea afumată).

Seminţele de susan, deşi mici, sunt pline de virtuţi care armonizează hormonii. Falafel cu humus, tahini şi varză dată pe răzătoare pot constitui o cină excelentă.

Introdu în dietă mai mulţi fitoestrogeni (estrogeni care se găsesc în plante) – muguri de lucernă, năut, pătrunjel, lemn-dulce, seminţe de in, secară, hrişcă, cimbrişor, ginseng. Dacă ţi se pare prea complicat, alege legume, cereale integrale, rădăcinoase sau seminţe.

Sursa: CSID.ro