Gunoaiele și câinii vagabonzi umbresc frumusețile naturii din zona Târnăveniului

Plimbările în natură pe dealurile din zona Târnăveniului au devenit tot mai apreciate de localnici, mai ales în ultimul an, când restricțiile i-au determinat pe cei din Târnăveni să redescopere frumusețile zonei. Pe jos ori cu bicicleta, dealurile din Târnăveni reprezintă o oază de relaxare și de încărcare cu energie pentru cei care s-au săturat de statul în casă.

Din păcate tot mai des sunt întâlnite depozite de gunoaie pe diferite căi de acces, deșeuri aruncate de localnici cărora nu le pasă de natură. Cu toate că efortul de transport legal poate fi același, spațiul de depozitare pentru deșeuri din construcții fiind desemnat de Primărie pe strada Grădinilor în apropiere de stația de epurare, o mare parte a localnicilor nu înțeleg asta. Mai mult decât atât sunt prevăzute amenzi pentru cei care nu respectă aceste regulile de păstrare ale curățeniei din păcate fără succes.

O altă mare problemă o reprezintă câinii, vagabonzi sau cu proprietari, dar care sunt lăsați liberi pe diverse terenuri care nu aparțin acelor persoane, iar animalele sunt foarte agresive, nu puține fiind cazurile în care trecătorii au fost atacați de acești câini agresivi. Iar numărul lor se înmulțește de la un an la altul.

La nivelul Uniunii Europene există un trend pozitiv privind practicarea turismului activ, în special în rândul statelor dezvoltate. În ultimii 20 ani, una dintre formele de turism active care a înregistrat creşteri semnificative o reprezintă cicloturismul/ turismul pe bicicletă, asociat de cele mai multe ori cu alte forme de turism de nişă (turism gastronomic, ecoturism, agroturism, turism sportiv sau turism cultural).Și Târnăveniul s-a remarcat în ultimii ani cu un maraton al Târnavei, prilej cu care sute de participanți din țară au apreciat frumusețea dealurilor din zona orașului, unde au revenit cu plăcere. Din păcate evenimentul s-a redus treptat din intensitate. Cu toate acestea potențialul pentru cicloturism, dar și pentru ATV-uri sau motociclete este foarte mare.

În momentul de faţă, la nivel naţional, există mai multe nuclee de dezvoltare a cicloturismului, localizate în special la nivelul marilor oraşe ale ţării care fac eforturi susţinute în vederea dezvoltării reţelei de piste urbane pentru biciclişti, dar şi a cartării zonelor rurale cu potenţial cicloturistic. O nișă care poate fi exploatată foarte bine și la Târnăveni, chiar și numai de entități private, mai ales în această perioadă în care se recomandă distanțarea socială.

Foto: Sorin Surdu

3 comentarii la „Gunoaiele și câinii vagabonzi umbresc frumusețile naturii din zona Târnăveniului

 • 29 martie 2021 la 16:51
  Permalink

  Dar despre cei care hrănesc animalele fără stăpân( câinii, pisicile, porumbei,…), care se cred apărători ai drepturilor acestora, nu spune nimeni nimic? Așteptăm hingheri plătiți din banii comunității, dar noi vrem să părem generoși în ochii comunității hrănind animale care ar trebui să aibă un stăpân. Fiți eroi și luați-le acasă și aveți cu adevărat grijă de ele, nu mai jucați în roluri de filantropi!
  În ceea ce-i privește pe suboamenii care își aruncă gunoaiele în natură nu pot decât să sper că o să fie prinși și pedepsiți pe măsura faptelor lor.

 • 29 martie 2021 la 16:17
  Permalink

  Sunt hingheri? Sunt.
  Sunt plătiți? Sunt.
  Ce atata vorbarie si lamentatii fara rost.
  Treceti la fapte.

 • 29 martie 2021 la 9:27
  Permalink

  #tarnavenireal

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.