RecentStiri locale

Gunoiul!Colectăm românește și plătim european

Uniunea Europeană a impus României trecerea la colectarea selectivă a deșeurilor, o măsură normală și pusă în aplicare de mulți ani în țările vestice. Aplicarea acestei măsuri s-a făcut în județul Mureș începând de anul trecut, după ce UE a somat țara noastră cu privire la această directivă “uitată” de toate conducerile județene de până acum.

Zis și făcut. S-au organizat licitații, iar două firme cu sediul în aceeași localitate, Ceuașu de Câmpie, și-au adjudecat majoritatea localităților din județul Mureș. Primăriile din zonele de acoperire s-au pricopsit cu un nou operator, care prestează serviciile la o calitate îndoielnică, nu își respectă programul și desigur vrea mult mai mulți bani.

Târnăveniul se află în aceeași situație. Operatorul Bisdog SRL facturează lunar colectarea ” selectivă ” a deșeurilor iar Primăria trebuie să încaseze aceste sume, deloc mici (116 lei/persoană pe an) în cazul persoanelor fizice iar în cazul firmelor după cantitate, o sumă stabilită la nivel județean de ADI Ecolect, asociația administrațiilor locale din județul Mureș.

Colectarea banilor se face odată cu plata impozitelor locale, care sunt achitate pe tot parcursul anului de către populație, dar plata gunoiului trebuie efectuată de către administrația locală lunar, conform facturii primite de la operatorul de salubritate ” a afirmat primarul municipiului Târnăveni Sorin Megheșan, în cadrul unei ședințe de consiliu, în care s-a plâns de faptul că aceste sume blocate, încurcă activitatea administrației locale.

O componentă importantă a acestui serviciu de colectare selectivă a deșeurilor o reprezintă și informarea populației. În toate țările Europei s-au derulat campanii ample de informare ale localnicilor, desfășurate timp de mai mulți ani. Cetățenii europeni au fost instruiți și educați cum să selecteze gunoiul și cât de important este acest aspect pentru mediu. La noi din păcate nu a exista nicio informare publică, iar ” selectarea ” este de multe ori de ochii Europei, să dea bine pe hârtie, deoarece nu de puține ori angajații operatorului au fost surprinși când amestecau efectiv deșeurile selectate de populație.

One thought on “Gunoiul!Colectăm românește și plătim european

  • sunt cetatean italian casatorit cu o romanca si como se dice pe la voi, mazga multo in tarnaveni.la noi in italia e mai frumos, fete sexi pe strada, voi nu aveti decat como se dice iara “babe”.traiasca , hagi, raducioiu, boloni, care e mare fan urbea de la noi.eu cand eram in sicilia, la mine la macelarie colectam selectiv, dar aici in tarnavenu bnu e nevoie.prosti multo…pizzza capricrioasa de la art excelenta.tuto bene, ieftin si bun mancarea si drumurile execelentzo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *