ÎN CE DOMENIU SĂ LUCREZI SĂ CÂŞTIGI 4000 DE LEI PE LUNĂ

Institutul National de Statistica a anuntat recent ca salariul mediu net pe economie a crescut cu putin peste 2%, in noiembrie, romanii castigand in medie 1.743 de lei pe luna. Intre acestia se regasesc insa si romanii care primesc in medie in jur de 4.000 de lei, aceasta fiind media in anumite sectoare ale economiei.

De exemplu, potrivit INS, cel mai mare salariu mediu net se castiga in domeniul extractiei petrolului si a gazelor naturale, respectiv 4.166 de lei pe luna (5.882 lei brut).
Pe locul al doilea in clasamentul celor mai mari salarii medii care se platesc in Romania se afla serviciile in tehnologia informatiei, unde salariatii castiga 4.033 de lei lunar (5.276 lei brut), urmati de cei care lucreaza in industria fabricarii produselor din tutun – 3.960 de lei net (5.557 lei brut).
Alte ramuri ale economiei in care angajatii primesc salarii peste media nationala sunt intermedieri financiare si asigurari – 3.939 lei net (5.475 lei brut), serviciile conexe extractiei de petrol si gaze – 3.739 lei net (5.239 lei brut), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului – 3.714 lei net (5.243 lei brut) si informatii si comunicatii – 3281 lei net (4.400 lei brut).
Castigul salarial mediu a crescut in noiembrie anul trecut cu 2,2% fata de octombrie, la 1.743 lei net, fiind mai mare cu 5,6% decat in noiembrie 2013, a anuntat INS.
Cele mai mari cresteri ale salariilor medii nete s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), cu 23%, in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de posta si de curier, depozitare si activitati auxiliare pentru transport (9%-13%), in fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din tutun, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (5,5%-9%).
Cele mai semnificative scaderi ale remunerarilor au fost in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) – 12,8%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea altor mijloace de transport (4,5%-7,5%) si in telecomunicatii si transporturi aeriene (2%-3%).
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in invatamant (1,7%), sanatate si asistenta sociala (1,7%), respectiv in administratia publica (0,7%).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.412 lei, cu 2,3% mai mare decat in octombrie.

Sursa: Incont.ro