INCENDIILE DE VEGETAŢIE USCATĂ, TOT MAI FRECVENTE

Pompierii au intervenit, în weekend, pentru stingerea a două incendii de vegetaţie uscată, anunţate în Sighişoara.

Unul dintre ele a izbucnit vineri, în jurul orei 22:30, la Sighişoara. Detașamentul de pompieri Sighișoara a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului de vegetație uscată din municipiu. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ două hectare, cauza probabilă a producerii incendiului fiind focul deschis în spații deschise.

Un al doilea incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit sâmbătă, 21 februarie, în jurul orei 21:00, tot în Sighişoara. La fața locului s-a deplasat un echipaj cu un autocamion de intervenție din cadrul Detașamentului de pompieri Sighișoara, care a reusit să lichideze incendiul. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 5 ari.

Reguli ce trebuie respectate la igienizarea terenurilor de vegetaţia uscată:

Arderea se execută în locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi care să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport a gazelor naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

Vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.

Izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier prin executarea de fâşii arate.

Nu se aprinde focul la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de locuinţe şi anexele acestora, 100 de metri faţă de depozitele de furaje, 200 de metri faţă de liziera pădurii.

Arderea se execută numai pe timp de zi.

Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate, şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti nu necesită obţinerea permisului de lucru cu foc.

Emiterea permisului de lucru cu foc se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.