Începe Festivalul Medieval la Sighişoara

Municipiul Sighişoara anunţă începerea Festivalului Sighişoara medievală ediţia a XXVI-a

26 – 28 iulie 2019

Festivalul “Sighişoara Medievală” este organizat de Municipiul Sighişoara şi are ca organizator artistic Societatea Cultural Artistică de Tineret Concret, iniţiator al acestuia.

Sighişoara Medievală este prima manifestare de gen din România la care participă peste 250 de artişti şi renactori din Ungaria, Ucraina, Italia şi România ce vor susţine peste 120 de activităţi medievale.

Cel mai important festival medieval apărut în anul 1992, care prezintă viaţa civilă şi militară a secolelor XIII – XVII, îşi deschide porţile în perioada 26 – 28 iulie 2019.

Tema festivalului de anul acesta este “Misterul medieval” făcând referire la formele teatrale apărute în evul mediu cu acceptul bisericii şi care promovau moralităţi religioase, tablouri biblice, ce aveau ca scop educarea poporului, dar şi la înţelesul enigmatic al acestei perioade.

Şi anul acesta publicul pasionat de medievalism, de incursiuni în timp, vor avea ocazia să vadă, dar şi să participe în mod direct la un bogat program cu multe activităţi inedite, concerte pe scenă şi stradale, demostraţii militare, reconstituiri istorice ale unor evenimente militare pedestre şi ecvestre, spectacole de teatru medievale, de commedia dell’Arte, jonglerii, dansuri medievale, magie şi ateliere artistice şi de mânuire a armelor medievale. Toate acestea se vor desfăşura în cinci tabere (Tabăra Atelierelor de lângă Turnul Cizmarilor, Tabăra Cavalerilor de lângă Biserica Mănăstirii, Tabăra Comedianţilor din Piaţa Răţuştelor, Tabăra Mesteşugarilor din jurul primăriei, Arena Cavalerilor din Piaţa Sigma), 2 spaţii interioare (Turnul Fierarilor – un Turn al Artelor, Sala Sander), plus Piaţa Mare a Cetăţii unde se gaseşte şi scena principală.

Printre artiştii participanţi vor fi actorii Eugenia Serban, Cosmin Sofron, Gabriel Apostol, Trupele de muzică SPIRITUAL SEASONS din Ucraina, ANNO MUSICA din Ungaria, SPECIMEN TEATRO din Italia, CIMPOIERII de Transilvania şi TRUVERII din Romania, dintre cei mai importanţi lăutişti din ţară: Caius Hera, Cristi Lazar, Nicolae Szekely, Companii teatrale precum Skepsis din Alba Iulia, Studio 24 din Bucureşti şi nu în ultimul rând ordine militare din Mediaş, Cluj Napoca, Braşov, Bucureşti, Artgotica din Sibiu cu jonglerii cu steaguri şi Nosa din Bistriţa cu dansuri medievale. Dar să nu uităm de proiecţia video de pe Turnul cu ceas ce va închide această ediţie.

Aşa cum spune regizorul artistic al acestei ediţii Mihai Serghei Todor “Totul a pornit din pasiunea pentru arta evului mediu, o artă fascinantă a lumii, uitată de societatea contemporană şi de generaţiile grăbite cu care ne confruntăm. Arta evului mediu este una fascinantă, făcând referire la modul de trai, la meseriile pe care le aveau oamenii, cum se distrau aceştia, dar şi la bătăliile care aveau loc.”

“Sighişoara medievală” este prima manifestare cultural istorică din România unde sunt consolidate şi promovate tendinţele evului mediu atât ca artă, ca viaţă socială, dar şi din punct de vedere militar, prezentând viaţa şi activitatea oamenilor din secolelor XIII – XVI.

Festivalul ajuns la a 26-a ediţie, este organizat de Municipiul Sighişoara, coordonat artistic de către Societatea Cultural Artistică de Tineret Concret, Sub Înaltul Patronaj al Principesei Margareta Custodele Coroanei României.

PARTICIPANŢI

Secţiunea de muzică:
– Anno musica – Ungaria
– Spiritual Seasons – Ucraina
– Specimen Teatro – Italia
– Cimpoierii din Transilvania – Hunedoara
– Huniadi Cantores – Hunedoara
– Truverii – Bucureşti
– Lăutistul Nicolae Szekely – Hunedoara
– Duo laute Cristi Lazar – Iasi şi Caius Hera – Timişoara

Secţiunea Ordine de reconstituire militară
– TerraUltraSilvana – Braşov
– Ordinul Cavalerilor din Mediaş – Mediaş
– Paladinii de TerraMedies – Mediaş
– Compania Dragonului – Cluj-Napoca
– Teutonii Transilvaniei – Mediaş
– Vulturii Tării Calatei
– Scutierii de Mulchbach – Sebeş
– Artgotica – stegari şi jonglerii cu foc – Sibiu
– Nosa – dansuri medieval – Bistriţa
– Sirius – jonglerii cu foc – Bistriţa
– Dream Fire – jonglerii cu foc – Mediaş

Secţiunea de teatru
– Actriţa Eugenia Şerban – recital teatral
– Actorul Cosmin Şofron – recital teatral
– Actorul Gabriel Apostol – recital teatral
– Teatru Itinerant JEDERMANN
– Magitot – Marius Dragus – Bucureşti
– Compania SKEPSIS – Alba Iulia
– Compania STUDIO 24 – Bucureşti
– Compania PETER PANN – Câmpina
– Compania MORA – Bucureşti
– Bonczidai Deszideriu şi Szabo Daniel – teatru de bâlci – Târgu Mureş
– Hocus Pocus Trulala – Sibiu

Secţiunea Ateliere
– Compania Mora – Bucureşti
– Nokors – Bucureşti
– Hocus Pocus Trulala – Sibiu
– Happy Colour – Bucureşti

Secţiunea Conferinţe
– Dr. Bandi ANDRAS
– Dr. Liviu Cîmpineanu
– Constantin Podu – actor – Teatrul Medieval religios şi profane
– Mircea Rotaru – dramaturg – Misterul medieval între imperiul roman şi renaştere

Secţiunea Videomaping
– Radu Ignat – Sibiu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.