Iniţiativă a Primăriei Târnăveni pentru asocierea producătorilor agricoli locali, în vederea dezvoltării cu fonduri UE

Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan, a declarat, luni, că a preluat iniţiativa de a-i convinge pe producătorii locali din zonă să se asocieze, astfel încât să poată accesa inclusiv fonduri europene, după modelul oraşului italian San Salvo, care a reuşit să se dezvolte vertiginos după ce 888 de producători agricoli s-au unit într-o asociaţie.

“Am încercat să aducem de la San Salvo modelul de asociere. Spun acest lucru deoarece, în urmă cu 30 de ani, San Salvo, fiind o zonă preponderent agricolă, avea mari probleme cu locurile de muncă, cu valorificarea produselor agricole. Fiind cea mai mare zonă de producţie a piersicilor din Italia, de asemenea au foarte multe livezi cu portocali, măslini, viţă-de-vie şi comercializau destul de greu producţia. Au făcut o mişcare foarte inteligentă, ceea ce la noi nu prea ţine, din păcate, aproape toţi producătorii s-au asociat. Acum au o asociaţia cu 888 de membri, dintr-o populaţie de 20.0000 de locuitori, iar zona este axată acum pe turism şi pe agricultură. Au accesat astfel fonduri europene şi au construit un depozit pentru păstrarea producţiei şi de acolo le pot trimite peste tot, nu doar în Italia”, a declarat, pentru AGERPRES, Sorin Megheşan.

El a adăugat că a avut câteva întâlniri pentru a fi găsită o soluţie în vederea unei astfel de asociaţii şi că speră ca până la sfârşitul anului să reuşească acest demers.

Primarul din Târnăveni a precizat că a avut discuţii cu circa 30 de producători din mai multe domenii de activitate şi le-a explicat beneficiile unei asocieri, după experienţa orăşelului italian.

“Din păcate, în România, tot ce înseamnă asociaţie parcă îţi provoacă repulsie, dar pot să spun că – dacă pot folosi cuvântul în această perioadă – au fost pozitivi şi deschişi la idee. Sper ca în acest an să reuşim să îi convingem şi să constituim acea asociaţie”, a arătat Sorin Megheşan.

Edilul a precizat că asociaţia din San Salvo este una de succes şi că, pe lângă crearea a numeroase locuri de muncă, a contribuit şi la dezvoltarea comunităţii locale.

“Acum asociaţia susţine o echipă de baschet în Liga I-a şi una de fotbal în Liga a IV-a. Această asociaţie a făcut un regulament foarte strict, în fiecare an se schimbă echipa de conducere prin rotaţie. Aşa au început să mişte lucrurile. Asociaţia respectivă, împreună cu Primăria, a construit o bază sportivă, inclusiv cu piscine, terenuri de tenis, terenuri de minifotbal, sală de fitness (…) Ce pot să spun e că din cei 20.000 locuitori din San Salvo, peste 1.000 sunt români şi sunt foarte bine văzuţi de comunitate”, a mai evidenţiat primarul Sorin Megheşan. AGERPRES

One thought on “Iniţiativă a Primăriei Târnăveni pentru asocierea producătorilor agricoli locali, în vederea dezvoltării cu fonduri UE

  • 12 ianuarie 2021 la 9:24
    Permalink

    DOMNILOR……..DEZBATERE PUBLICĂ..INTALNIRI..DISCUTII SAPTAMANALE…DEPLASARI IN TEREN
    ..SI NU IN ULTIMUL RAND UN PLAN CLAR PUS PE HARTIE DE SPECIALISTI . HAIDEȚI SĂ-I DĂM DRUMUL ODATĂ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.