ÎNŞELĂCIUNI PRIN METODELE „ACCIDENTUL” ŞI “DEZINSECŢIA”

Există indivizi care caută tot felul de tertipuri, apelează la metode dintre cele mai bizare, totul cu un scop bine fixat şi anume obţinerea de avantaje financiare cu minim de efort. Pentru a nu cădea în plasa unor astfel de escroci, care nu urmăresc decât câştigul lor, alegându-şi cu grijă victimele, trebuie făcut cunoscut modul lor de operare, în acest fel, prin aplicarea măsurilor antivictimizare, să le fie blocate acţiunile. A fost aleasă „Metoda accidentul”, pentru simplul fapt că escrocii motivează existenţa unui eveniment rutier, atacând o pistă sensibilă, motivând că o persoană apropiată familiei are urgent nevoie de bani pentru a rezolva pretenţiile victimelor implicate în accidentul de circulaţie, în sensul nedepunerii de acestea a unei plângeri penale. Pentru a înţelege mecanismul acestor înşelăciuni, este prezentat scenariul după care se ghidează aceşti escroci:
În data de 02.07.2013, M.R., de 23 ani, din Sîntana de Mureş, a fost sunată pe telefonul fix, de către un bărbat care s-a prezentat a fi avocat din oficiu şi i-a spus că soţul acesteia a provocat un accident rutier, în urma căruia 3 persoane au fost grav rănite iar în vederea rezolvării pretenţiilor victimelor şi implicit pentru a nu i se întocmi dosar penal va trebui să trimită prin intermediul unei unităţi bancare suma de 3000 euro. Datorită faptului că persoanei vătămate i s-a creat o stare de panică, aceasta a împrumutat 4000 lei pe care i-a trimis într-un cont bancar menţionat de bărbatul care s-a prezentat a fi avocat din oficiu. Ulterior, a fost sunată de soţul său, care i-a infirmat faptul că ar fi fost implicat în evenimentul rutier descris de persoana care a apelat-o, moment în care a realizat că a fost victima unei înşelăciuni. Poliţişti din cadrul IPJ Mureş desfăşoară activităţi de identificare a autorilor în vederea tragerii la răspundere a acestora sub aspectul întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunii de înşelăciune şi a recuperării prejudiciului creat.

O altă metodă utilizată de infractori pentru a obţine bani iliciţi, profitând de naivitatea cetăţenilor de bunăcredinţă este denumită “ Dezinsecţia” şi se desfăşoară în felul următor: La uşile apartamentelor din scările de bloc se prezintă persoane care poartă halate albe şi ecusoane specifice firmelor de dezinsecţie şi deratizare, având asupra lor echipamentul necesar desfăşurării activităţilor specifice acestor societăţi, şi care solicită accesul în apartamente sub pretextul că sunt trimişi de autorităţile locale iar acţiunea întreprinsă de aceştia este oarecum obligatorie, solicitând diverse sume de bani reprezentând contavaloarea serviciului prestat, direct de la proprietarii de apartamente. Trebuie ştiut faptul că astfel de servicii sunt întreprinse în mod organizat prin intermediul asociaţiilor de proprietari, aceştia fiind înştiinţaţi în prealabil de preşedinţii de asociaţii, iar contravaloarea acestor servicii se realizează prin intermediul asociaţiilor de proprietari, din fondurile constituite prin achitarea periodică a texelor către acestea.