ÎNTĂRITOARE NATURISTE DE PRIMĂVARĂ

– Iarna v-a sleit de puteri? Astenia vă face viaţa grea? Iată patru remedii care vă vor împrospăta şi vă vor reda energia –

Seva de mesteacăn

Este un remediu străvechi de medicină populară românească, folosit din timpuri imemoriale. Se ob­ţi­ne prin sfredelirea în adâncime (4-8 cm) a trun­chiu­lui sau, mai bine, a unor ramuri tinere vigu­roa­se, din care va începe să curgă un lichid limpede, cu gust acrişor-dul­ceag: seva de mes­tea­căn. Această ope­ra­ţiune se face numai cu mes­tecenii maturi, iar după co­lec­tarea a 250-500 ml de sevă (1-2 căni), se astupă imediat orifi­ciul cu răşină, pen­tru a opri scurgerea, care alt­fel ar afecta vi­talitatea copa­cului.

Mod de administrare
Seva de mesteacăn se consumă pe cât po­si­bil ime­­diat după recol­tare, când este încă foar­te proas­pătă, iar vi­ta­minele, enzi­mele şi alte substanţe orga­nice com­­plexe din compo­zi­ţia sa nu sunt oxidate. Co­­piii vor bea o jumă­tate de pahar (100 ml) dimi­neaţa şi după-amia­za, pe sto­macul gol, în timp ce adulţilor le sunt recomandate până la 2 pahare (400 ml) pe zi, băute, de ase­me­nea, pe stomacul gol. În te­ra­pia na­tu­ristă, sunt cu­nos­cute şi cure drastice de dezin­to­xi­care, cu post negru şi sevă de mesteacăn (din care se bea pes­te 1 litru pe zi), care se fo­lo­sesc în bo­lile grave, dar nu­mai sub supraveghere medi­ca­lă com­petentă.

Câteva indicaţii
* Anemie, demineralizare, avitaminoză – se face o cură de 3 zile, în care se bea, cu o oră înaintea mi­cului dejun şi a mesei de prânz, câte un pahar de sevă de mesteacăn.
* Astenie de primăvară – vreme de o săptămână se beau zilnic două pahare de sevă de mesteacăn. Are un efect înviorător puternic, redând tonusul fizic şi psihic.
* Colici renale, litiază renală – se beau între orele 8-12, dimineaţa, până la 600 ml de sevă proaspătă de mes­teacăn, în cure de minimum 5 zile. Are efecte foar­te puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activităţii rinichilor şi implicit a diurezei.
* Intoxicaţii cronice – se face o cură de o săptă­mână, în care se bea jumătate de litru de sevă pe zi, de pre­fe­rinţă dimineaţa, pe stomacul gol. Procedura se reco­mandă, la început de primăvară, persoanelor care su­feră de gută, reumatism, dermatoze diverse, colită de putrefacţie.

* Pentru creşterea părului – după spălarea pă­rului cu şampon, se face o clătire, dublată de un masaj la ră­dă­cină, cu sevă proaspătă de mesteacăn (proce­dura du­rează 10 minute), după care părul se mai clă­teşte o dată cu apă curată.

Lacrimile viţei de vie

La tăierea viţei de vie, care se face primăvara, din ramurile ceva mai groa­se în­cepe să curgă, nu foarte abun­dent, un lichid transparent cu gust dul­ce-sălciu, adică seva plan­tei sau, cum este numită în popor, “la­cri­mile viţei de vie”. A­ceste “lacrimi” se colectează în sti­cluţe legate de capătul ramurilor tăiate şi se folosesc în scopuri terapeutice.

Mod de administrare
Întrucât este foarte activă din punct de vedere te­ra­peutic, această sevă se consumă în cantităţi mult mai mici decât seva de mesteacăn: maximum 50 ml pe zi. De regulă, se iau 1-2 linguriţe, din oră în oră, pe sto­macul gol, dimineaţa, între orele 8-12.

Câteva indicaţii
* Pietre la rinichi – se face o cură de o săptă­mână, în care se administrează 8-10 linguriţe dimi­neaţa, pe stomacul gol, eventual cu puţină apă de iz­vor, pentru a stimula şi mai mult diureza.
* Colecistită, dischinezie biliară, litiază biliară – se iau 3-4 linguriţe de sevă de viţă de vie înainte de masă cu o jumătate de oră, după care se stă culcat pe partea dreaptă vreme de 10 minute. Tratamentul se face 5 zile la rând.
* Conjunctivită, blefarită – cu seva de viţă proas­păt recoltată se ung pleoapele sau se pun comprese pe ochii închişi, comprese care se păstrează vreme de 10-15 minute. Seva de viţă de vie are proprietăţi antiinfla­ma­toare, antiseptice şi o enigmatică acţiune de mărire a rezistenţei la infecţii, la nivelul ochilor.

Câteva elemente de medicină magică
În tradiţia magică românească se spunea că cine va bea lacrimi de viţă de vie primăvara nu va plânge tot anul, va avea noroc şi belşug în casă. Fe­tele beau câ­teva picături din acest lichid mira­culos la răsăritul soarelui, ca să fie “frumoase şi lu­mi­noase ca în­ce­putul de zi”.
În Basarabia, era obiceiul să se dea copiilor să bea puţină sevă de viţă de vie în fie­care pri­mă­va­ră ca să… nu devină beţivi şi să nu capete patimă la vin şi bău­tură mai târziu.

Bomboane energizante cu polen de albine

Ingrediente: 2 linguriţe polen, 2 linguri miere lichidă, miezul de la 10 nuci dat prin maşină sau pisat, 1 linguriţă de fulgi de grâu, un vârf de cuţit de pulbere de busuioc.
Preparare: Cele 2 linguri de miere se amestecă cu polenul până se omogenizează (polenul poate fi măcinat cu râşniţa electrică de cafea pentru ca ames­tecul să fie mai omogen); se adaugă pe rând fulgii de grâu, miezul de nucă şi busuio­cul. Totul se amestecă foarte bine. În final, trebuie să rezulte o pastă foarte groasă, care se poate modela sub forma unor mici sfere. În cazul când com­poziţia este prea subţire, se adaugă fulgi de grâu; dacă este prea groasă, se adaugă miere.
Administrare: Se iau două bomboane înainte de fiecare masă sau atunci când avem de făcut eforturi mari. Copiii sub 6 ani vor lua maximum una-două bomboane pe zi, cu condiţia să nu facă un alt trata­ment cu polen de albine.
Indicaţii: Acest medicament inedit este indicat în toate formele de astenie, precum şi pentru stimularea activităţilor intelectuale. În cazul când taie pofta de mâncare, se administrează între mese. În ciuda gustu­lui delicios, în cantităţile indicate nu îngraşă, ci din contră, ajută la normalizarea greutăţii corporale.
Contraindicaţii: Acest remediu este contrain­dicat în afecţiunile hepatice grave sau aflate în fază acută. Se va folosi cu precauţie de cei care au alergie la polen sau la miere.

Cocktail de fructe uscate, macerate la rece

Ingrediente: fructe de cătină, măceşe, coacăze, coacăze negre, fructe de păducel, stafide, smochine şi curmale uscate şi tăiate cât mai mărunt.
Preparare: Fructele se mărunţesc cât mai fin cu ajutorul unei râşniţe electrice de cafea sau prin tăiere cu cuţitul. O lingură din acest amestec se pune într-o cană cu apă şi se lasă să macereze 8 ore (de seara până dimineaţa).
Administrare: Maceratul se bea dimineaţa, adău­gând o linguriţă de miere. La sfârşit, se consumă şi pas­ta delicioasă care rămâne pe fundul cănii. Ideal ar fi să faceţi o cură de minimum 21 de zile, în care să consumaţi în fiecare dimineaţă doar acest preparat şi, eventual, după o jumătate de oră, fructe proaspete ori sucuri de fructe.
Indicaţii: Reţeta le este recomandată astenicilor, persoanelor supraponderale, cu ţesut adipos în exces, celor cu probleme cardiace şi vasculare. O ceaşcă din acest elixir risipeşte somnul greu de dimi­nea­ţă, ne împros­pă­tează şi ne dă o stare de vioiciune.
Contraindicaţii: Nu există.

Sursa: Formula AS