ÎŞI MERITĂ BANII CONSILIUL LOCAL ? Analiza Tirnaveni.ro

Cum s-a transformat anticul Sfat al Bătrânilor în Consiliul Local din ziua de astăzi, şi ce mai e în stare această instituţie să facă? În prezent consiliul are rolul de legislativ local, un fel de parlament al localităţii, astfel încât puterea administraţiei locale să nu aparţină unei singure persoane ci să fie divizată mai multor entităţi. La Târnăveni există 19 consilieri, cu unul lipsă din cauza unei demisii în momentul de faţă. Eficienţa acestei instituţii a lăsat de dorit încă din anii 90, de când cunoaşte forma actuală de organizare. Certurile sau discuţiile inutile, total ineficiente, lipsa de experienţă şi de pregătire a aleşilor locali de-a lungul timpului au contribuit la starea actuală în care se află Târnăveniul.

Consilierii s-au mulţumit să voteze sau nu proiectele propuse de primari, uneori să vocifereze referitor la anumite subiecte şi cu foarte mici excepţii să mai aibă şi iniţiative legislative, din păcate nu prea multe cu efecte răsunătoare asupra localităţii. Despre „trenurile” pierdute din cauza incompetenţei aleşilor din mandatele trecute nu are rost să mai vorbim. Ce mai pot face aleşii actuali ? Soluţii mai există, desigur nu sunt chiar acelea trâmbiţate în campania electorală, dar e nevoie de implicare şi punere în practică. Rândurile de mai jos pot fi chiar un ghid pentru consilierii locali, care doresc să se implice şi nu doar să îl critice la final de mandat pe primar, pentru eventualele nereuşite.

Principala problemă a Târnăveniului o reprezintă situaţia economică. În acest sens aleşii locali ar trebui să aibă la purtător o mapă cu principalele atuuri şi oferte ale localităţi pentru investitori, iar cum aceasta nu există trebuie concepută de urgenţă. După urmărirea tendinţelor mondiale de investiţii, consilierii locali pot afla că în anii viitori domeniile de investiţii spre care se vor direcţiona bani, vor fi în tehnologie şi IT, acestea fiind doar două exemple foarte clare, dar există şi multe altele. Cunoscând tendinţele se va putea face o listă a potenţialilor investitori străini după care, în grup pe bază de comisii, sau în particular, aleşii locali trebuie sa înceapă munca de convingere şi atragere a investitorilor. Nu a spus nimeni că va fi uşor, dar pentru ţara şi oraşul tău poţi recurge la orice mijloace legale, chiar dacă acestea nu sunt întotdeauna ortodoxe, pentru a scoate din criza economică acest oraş. Toate vizitele în străinătate trebuie să aibă acest unic scop, de convingere a investitorilor, fie ei cât de mici să vină la Târnăveni.

Târnăveniul s-a dezvoltat iniţial ca şi o localitate organizatoare de târguri, aici adunându-se săptămânal toţi comercianţii de pe valea Târnavei Mici. Acest atuu trebuie exploatat şi dezvoltat prin organizarea zilnică a unor târguri specifice, care aduc beneficii atât directe cât şi indirecte localităţii. Mai mulţi vizitatori în oraş înseamnă mai mulţi clienţi pentru magazine şi restaurante, mai mulţi bani care rămân la Târnăveni. Toate acestea se pot realiza prin grija Consiliului Local.

În aceeaşi linie se poate profita de specificul zonei şi ultimele tendinţe, organizându-se periodic campionate naţionale de Off Road pentru ATV-uri, motociclete, biciclete, role, pescuit etc. Evenimentele de anvergură aduc faimă localităţii, aduc turişti şi din nou … bani la Târnăveni. Toate acestea se pot organiza fără prea multe fonduri la dispoziţie, astfel încât nu se poate plânge nimeni de lipsa banilor de start ci eventual de … lipsa dorinţei de muncă. Pentru atragerea de turişti se poate profita chiar şi de ruinele combinatului, mulţi occidentali fiind dornici de aventuri extreme, paintball printre ruine, bungee jumping etc. Orice turist sosit la Târnăveni îşi va cheltui banii la comercianţii locali care vor putea creşte numeric, turiştii se vor caza pe plan local şi îşi vor putea cumpăra suveniruri create tot de cei de aici.

În afară de măsurile economice, consilierii locali pot pune în practică şi măsuri sociale menite să aducă confort în viaţa de zi cu zi a localnicilor. Fluidizarea traficului rutier poate fi realizată conform modelului vestic, unde lucrările diverse la drumuri, chiar şi vopsitul marcajelor se face la ore fără circulaţie, aprovizionarea magazinelor situate pe străzile cu trafic ridicat se face în orele fără trafic, ridicarea gunoiului la fel. De ce nu ar putea fi Târnăveniul, dacă tot ne plângem că e prea liniştit, unul dintre cele mai liniştite din Europa, unde orele de zgomot să fie cât mai restrânse? O astfel de calitate ne-ar aduce din nou turişti. Orice unicitate va atrage turiştii, faima şi implicit banii la Târnăveni. Iar măsuri pentru asigurarea confortului ar mai fi multe de luat.

Lista poate fi continuată şi de fiecare dintre dumneavoastră, iar aleşii locali îşi pot aduce şi ei aportul de idei. Simpla luare de cuvânt în Consiliu nu rezolvă nicio problemă, proiectele propuse, votate şi aplicate până la capăt pot schimba câte ceva. Poate că nu merită acest efort pentru un consilier local care este retribuit cu aproximativ 500 de lei/lună. Sunt multe persoane care nu se ridică din pat pentru suma de 500 de lei, iar multe altele muncesc o lună întreagă pentru respectivii bani. Nu putem compara merele cu perele, dar nici să nu uităm ca Sfatul Bătrânilor era întotdeauna benevol, şi chiar dacă nu există în lege prevăzute stimulente pentru consilieri, noi românii suntem vestiţi să găsim soluţii de recompensare pentru cei care chiar merită, atunci când vor fi aduse beneficii pentru oraş.