“Italienii și spaniolii” noștri s-au mutat în Germania

migratie

Muncitorii târnăveneni aflați la muncă în Spania și Italia s-au orientat spre Germania. O primă dovadă o reprezintă numărul mare de autovehicule cu numere de Germania care circulă în această perioadă la Târnăveni. Dacă în urmă cu câțiva ani autoturismele din Italia și Spania erau predominante la Târnăveni, atunci când localnicii se întorceau acasă în concediu, de această dată mașnile de Germania sunt mai numeroase.

După criza din anul 2008 piața muncii a cunoscut o scădere în Spania și Italia, fapt ce i-a determinat pe mulți români să se mute în Germania. Chiar dacă pentru unii începe să devină mai atractiv Târnăveniul, deoarece au început să apară tot mai multe locuri de muncă iar prețurile mici și familia de acasă compensează avantajele din Vest, marea majoritate preferă încă să mai muncească în Germania.

La un salariu de 1.000 de euro brut, România ar pierde circa 1 mld. euro pen­tru cele 90.000 de persoane care vor să plece în căutarea unui salariu mai bun şi a unui nivel de trai pe măsură, deşi în România sunt multe poziţii deschise în producţie sau retail. Salariile sunt însă de 4-5 ori mai mici, motiv pentru care investitorii locali afirmă că nu găsesc forţă de muncă.

Mai mult, tinerii aleg să lucreze în străinătate pentru joburi cum sunt cele de şoferi de taxi sau tir, barmani sau ospătari, chiar dacă au studii superioare şi ar putea să îşi găsească în ţară un loc de muncă specializat.